Dansescene i sterke farger.

Singin' in the Rain

En mer oppløftende («I’m laughing at clouds so dark high above») og opplysende (om filmindustriens omlegging fra stumfilm til lydfilm) film skal du lete lenge etter. Per Haddal innleder!

Singin’ in the Rain (1952) er en riktig festforestilling – den kanskje fargesterkeste og mest sjarmerende musikalen Hollywood har prestert.

Musikal-enheten hos MGM samlet noen «eviggrønne» sanger fra glemte filmer i førkrigstiden. Og skapte et tidsbilde av Hollywood da talefilmen mot slutten av 1920-tallet sendte stumfilmen på skraphaugen. Varitéartistene (Gene Kelly og Donald O`Connor) gjør karriere, Kelly som stjerne og angivelig kjæreste av medspilleren Jean Hagen, en dum blondine på det mest parodiske. Han forelsker seg i en ungjente (Debbie Reynolds) som drømmer som en filmkarriere. Donald O’Connor gjøgler hyperenergisk ved siden av.

Her åpnes en skattkiste av filmhistoriske episoder, kulørte og muntre anekdoter. De fremføres med smittende og spretten humor, smektende musikk, fantasifull, akrobatisk og virtuos dans i raffinert særklasse. Sammen med elegant utførte sangnumre og selvironisk dialog.

Her må innrømmes en særlig svakhet for sekvensen hvor en frydefull Kelly med paraply fremfører «Singin’ in the Rain» på en nattlig, regnvåt gate i Hollywood. For en utstråling!

I det hele: Glitrende filmmagi. Stor kunst av den sorten Hollywood på sitt beste ga verden.

Noe mer lekent enn denne musikalen kan du knapt oppleve på en filmduk!

Per Haddal

Teknisk informasjon om filmen Singin' in the Rain
Attributt Verdi
Spilletid 1t 43m (103 minutter)
Produsert USA 1952
Regi Stanley Donen & Gene Kelly
Medvirkende

Gene Kelly, Donald O’Connor, Debbie Reynolds, Jean Hagen

Tale Engelsk
Tekst Norsk
Aldersgrense 6 år
Visningsformat 35mm
Lyd Mono
Bildeformat 1.37:1
1.37:1