Tankefull kvinne.

Sambizanga

Vi er stolt over å kunne vise frem en nyrestaurert utgave av Sarah Maldodors banebrytende film. Dette er første gang filmen vises i Norge.

Sambizanga er et portrett av en frigjøringskamp. Handlingen er lagt til Angola og 1961, noen få måneder før motstandskampen mot de portugisiske okkupantene blir militær. Filmen ble laget i 1972, innspilt i nabolandet Kongo, et år før koloniherrene måtte forlate landet.

Filmen starter med at en av (MPLA-) bevegelsens mange aktivister nattestider blir arrestert for å spre løpesedler. Det er usikkert hvilken skjebne som venter ham, men Sarah Maldoror velger heller å følge konen hans, i hennes jakt på å finne ut hvor han er, med sterk støtte fra nettverk og et aktivistbasert samfunn rundt henne. Men mest er dette en film om en sterk kvinne laget av en kvinne og om en bred internasjonal frigjøringskamp som i liten grad har blitt fortalt fra et kvinnelig ståsted.

Benytt muligheten til å se dette viktige verket preget av sober realisme, nydelig restaurert i 4k i 2021 av Cineteca di Bologna og The Film Foundations World Cinema Project ved L’ImageRetrouvée (Paris) fra 35mm original-negativet, i samarbeid med Éditions René Chateau og familien til Sarah Maldoror. Restaureringen er finansiert av Hobson/Lucas Family Foundation. Restaureringer er en del av The African Film Heritage Project, som skal finne, restaurere og formidle afrikansk film og som The Film Foundations World Cinema Project, FEPACI og UNESCO i samarbeid med Cineteca di Bologna står bak.

Dette er første gang Sambizanga vises i Norge.

Innledning før filmen

Sambizanga innledes av Mohamed Abdi. Han har vært spaltist i Klassekampen, Morgenbladet og Dagsavisen. Abdi har vært medforfatter i antologien Islamsk Humanisme (2016), Kjære bror (2018), og har i tillegg publisert tekster som omhandler rasisme, integrering, likestilling og religion i blant annet Samora, Vinduet og Morgenbladet. Han er særlig opptatt av hvordan det flerkulturelle samfunnet i Norge skal være mest mulig inkluderende og harmonisk.

Cine Marrocos

Denne kvelden viser vi også Cine Marrocos kl. 20.30.

Hvem var Sarah Maldoror?

Les mer om Sarah Maldoror.

Extraordinary Martin Scorsese
Maldoror has a remarkable talent for expressive closeups. She creates a feeling of intimacy with the characters, and in the scenes within the couple’s tiny home and Domingo’s prison cell, a palpable claustrophobia. Village Voice
Teknisk informasjon om filmen Sambizanga
Attributt Verdi
Spilletid 1t 36m (96 minutter)
Produsert Angola/Frankrike 1973
Regi Sarah Maldoror
Medvirkende

Domingos de Oliveira, Elisa Andrade, Jean M'Vondo

Tale Portugisisk
Tekst Engelsk
Aldersgrense 12 år
Visningsformat DCP
Bildeformat 1.37:1
1.37:1

Se mer av