Leilani Farha snakker med folk.

Push

Kan finans- og eiendomsspekulasjon ødelegge byene våre? Er retten til bolig en menneskerett?

Byer er i stadig endring og befolkningen i bydeler skifter med tid, arbeid og boligpriser, men folks rett og evne til å bo trygt blir idag ikke bare utfordret av prisstigning og gentrifisering, men også av global finansspekulasjon. Bolighus i byer er blitt investerings- og spekulasjonsobjekter for finanskapital. Finansselskaper har gjort lavinntektsboliger til et finansprodukt slik de gjorde dårlige lån til et finansprodukt før finanskrisen i 2008.

For spekulantene spiller det liten rolle hvem som bor i bygningene, eller om det bor noen der i det hele tatt, så lenge de får en rask verdistigning. I jakten på høy avkastning har byer med raskt stigende eiendomspriser kommet i fokus for investorer uten samfunnsansvar eller samvittighet. Dette skaper en større utrygghet og ustabilitet for menneskene som bor i byene og skader dermed byens egen sosiale dynamikk og dens bærekraft og overlevelse.

Retten til bolig

Debatt etter filmen med Gerald Folkvord fra Amnesty, Marius Mikkel Kjølstad som er rådgiver i Norges institusjon for menneskerettigheter og Anne-Rita Andal fra Leieboerforeningen.

Er retten til bolig en menneskerett? Hva vil Oslo kommune gjøre for de mest utsatte leieboerne i leiemarkedet? Hvilken beskyttelse har vi i Norge for at vi ikke kan bli utsatt for de samme globale finanskreftene som det som beskrives i Push?

Arrangementet er gratis. Du må hente ut en plassbillett.

Mer informasjon om arrangementet her.

Teknisk informasjon om filmen Push
Attributt Verdi
Spilletid 1t 32m (92 minutter)
Produsert Sverige 2018
Regi Fredrik Gertten
Skuespillere

Leilani Farha, Saskia Sassen, Stig Westerdahl

Tale Engelsk, tysk, fransk
Tekst Engelsk
Aldersgrense Tillatt for alle
Visningsformat DCP

Forestillinger

  • Mandag 07.10.2019 18:30 Tancred  

    Introduksjon og kortfilm før filmen. Debatt etter filmen. Billetter er gratis og hentes i billettluka fra kl. 18.15 på forestillingsdagen.