En prins står ved lysthus.

Prins Achmeds eventyr

Verdens eldste, fortsatt bevarte, helaftens animasjonsfilm.

Prins Achmeds eventyr er basert på fortellinger fra Tusen og en natt og historien går over fem akter. Filmen forteller eventyret om Prins Achmed. En ond trollmann lurer ham til å sette seg på en magisk flyvende hest. Hesten tar ham med til steder hvor han møter mange ulike karakterer og kulturer. Han reiser til øyen Wak Wak hvor han møter den vakre prinsessen Pari Banu, som han forelsker seg i. Den onde trollmannen oppsøker igjen prins Achmed, får ham til å falle ned i en grotte og kidnapper Pari Banu. Da begynner prins Achmeds kamp om å vinne tilbake prinsessen, både med hjelp av en heks og Aladdin. 

Lotte Reiniger som regisserte filmen var en pioner innenfor silhuettanimasjon, som besto av utskjæringer av papp og tynne ark av bly og skyggespill. Det tok tre år å fullføre filmen, men da den var ferdig i 1926, ville ikke kinoene i Berlin vise filmen fordi man ikke var vant til lange animasjonsfilmer på den tiden. Reiniger og de andre bak filmen leide derfor et eget lokale i Berlin for å at den skulle bli vist offentlig. 

Dette er et spennende eventyr med silhuetter som lager utrolige former og bevegelser og som passer fint for de litt større barna. 

Cinematekets faste stumfilmpianist Kjetil Schjander Luhr spiller all musikken til filmen. 

Mange mennesker på en stor plass.
Teknisk informasjon om filmen Prins Achmeds eventyr
Attributt Verdi
Spilletid 1t 6m (66 minutter)
Originaltittel Die Abenteuer des Prinzen Achmed
Produsert Tyskland 1926
Regi Lotte Reiniger
Tale Stum
Tekst Engelske mellomtekster
Aldersgrense 6 år
Visningsformat Digital
Lyd Stum
Bildeformat 1.33:1
1.33:1