Kjærlighetsdrama.

Pan

Den første filmatiseringen av Hamsuns roman og levende musikk av Kjetil Schjander Luhr.

Pan, etter Knut Hamsuns roman, var i 1922 et ambisiøst kunstnerisk løft for norsk film. Filmen ble innspilt i Melbu i Vesterålen og i Algerie. Siden 1960-tallet har bare en forkortet versjon vært tilgjengelig, men i 2012 restaurerte Nasjonalbiblioteket filmen og tilbakeførte da alt eksisterende materiale fra de første visningene i 1922, i tillegg fikk de stumfilmmusikeren Günter Buchwald til å lage et ny musikk.

Pan var den første og eneste filmen regissert av Harald Schwenzen, som var skuespiller ved Nationaltheatret. Tidligere hadde han gjort en rolle for Victor Sjöström i Mästerman, og senere gjorde han flere store roller i norsk film. Her stod han for både manus og regi, og spilte selv en mindre rolle. Hovedrollen som løytnant Glahn ga han til sin bror, Hjalmar Fries. Filmens to «femmes fatales» ble spilt av norsk teaters kommende store primadonnaer, Gerd Egede-Nissen og Lillebil Ibsen, begge pur unge her.

Filmen er blitt hyllet som et unikt og merkelig verk, full av skjønnhet og mysterier. Den er blant de få norske stumfilmer som tåler sammenligningen med Victor Sjöströms og Mauritz Stillers klassiske verk, og har greid å beholde mye av Knut Hamsuns respekt og undring over forholdet mellom menneske og natur.

Pan er en uvanlig film, et dynamisk og moderne verk. Den peker både utenfor stumfilmperiodens skandinaviske filmkonvensjoner og fremover i tid. Løytnant Glahn i Hjalmar Fries’ skikkelse, representerer en type filmhelt som var uvanlig under stumfilmperioden –​ en einstøing som ofte synes å være drevet av uklare motiver, mål og drifter, som utfører handlinger som fremstår som stadig mer irrasjonelle, selvdestruktive og sadistiske. Eirik Frisvold Hanssen, Nasjonalbiblioteket
Teknisk informasjon om filmen Pan
Attributt Verdi
Spilletid 1t 40m (100 minutter)
Produsert Norge 1922
Regi Harald Schwenzen
Skuespillere

Hjalmar Fries Schwenzen, Hans Bille, Gerd Egede-Nissen, Rolf Christensen, Lillebil Ibsen

Tale Stum
Tekst Norsk
Aldersgrense 9 år
Visningsformat 35mm
Lyd Stum
Bildeformat 1.33:1
1.33:1

Forestillinger

  • Søndag 16.08.2020 20:00 Lillebil  

    Kjetil Schjander Luhr spiller til filmen.

Se mer av