Mann med munnspill og skinnjakke står utenfor en butikk.

Out 1: Noli me tangere

Den store enhjørningen i europeisk filmhistorie – Jacques Rivettes skamløst lekne og grensesprengende Out 1: Noli me tangere – vises endelig for første gang i Oslo.

Kommende forestillinger

  • Lørdag 02.03.2024 13:00 Kjøp

    Filmen vises over to dager: lørdag 2. mars fra kl. 13.00 og søndag 3. mars fra kl. 12.00. Det er én billett til begge dagene.

Se alle forestillinger

I Out 1 gir Rivette et slående bilde av Paris i april 1970 – to år etter opprøret i mai 1968 – og et eksempel på improvisasjon som livsform. Filmen borer inn i nytelse, risiko og dagdriverens mentalitet. Rivettes trettentimers filmserie har et radikalt og åpent forhold til kunsten, og turnerer et stort antall lekne referanser til litteratur, teater, filosofi, teori og musikk.

Å omtale en filmskaper som litterær er en klisjé, men blant de store filmskaperne fra den franske nybølgen må Rivette være blant de mest beleste, med en spesiell lidenskap for klassikere. I Out 1 flanerer nybølgeikonet Jean-Pierre Léaud rundt i byen med brun kordfløyelsbukse og leser høyt fra Balzacs Historien om de tretten (1833-5), tre kortromaner om et hemmelig selskap i attenhundretallets Frankrike. Med boka i hånden leter Léaud etter sammenhenger i gatenettet.

Parallelt gjør Frédérique (skuespiller og feministisk aktivist Juliet Berto) sin entré: en profesjonell tyv som stjeler fra tilfeldige menn i kafeer og barer. Med hippiejentestilen, smykkene, slengbuksene, heklingen og mønstre på mønstre, er det lett å forestille seg at Frédérique deltok i demonstrasjonstog tiåret før, og at tablåene vi ser henne i er etterspillet – forsøket på å holde liv i den sprukne utopien.

Spørsmål om alternative fellesskap står sentralt i dette eposet om to teatertrupper. Tretten timer, tretten hovedpersoner – individer som sto sammen i håpet om altomfattende revolusjon, møtes på nytt igjen to år etter. Dagdriverne slentrer rundt i byen mens skuespillerne – ledet av Michael Lonsdale i en av hans største rolleprestasjoner – tolker greske tragedier gjennom improvisasjon, kropps- og stemmedrama.

Tekst: Hedda Robertsen og Benjamin Yazdan

Praktisk informasjon om visningen

Filmen vises over to dager: Lørdag 2. mars fra kl. 13.00 og søndag 3. mars fra kl. 12.00. Det er én billett til begge dagene. Det legges inn pauser og holdes korte introduksjoner underveis av redaktør og forfatter Hedda Robertsen, kritiker og litteraturviter Benjamin Yazdan og forfatter Hans Petter Blad.

I forbindelse med filmvisningen lanseres Hedda Robertsens essaybok Jacques Rivette. Tre tekster (Forlaget H//O//F). 

Visningen er et samarbeid mellom Cinemateket og filmtidsskriftet Montages. 

Teknisk informasjon om filmen Out 1: Noli me tangere
Attributt Verdi
Spilletid 12t 53m (773 minutter)
Produsert Frankrike 1971
Regi Jacques Rivette & Suzanne Schiffman
Medvirkende

Jean-Pierre Léaud, Juliet Berto, Michèle Moretti, Michael Lonsdale, Bernadette Lafont, Bulle Ogier, Françoise Fabian

Tale Fransk
Tekst Engelsk
Aldersgrense 15 år
Visningsformat DCP
Lyd Mono
Bildeformat 1.37:1
1.37:1

Forestillinger

  • Lørdag 02.03.2024 13:00 Tancred Kjøp

    Filmen vises over to dager: lørdag 2. mars fra kl. 13.00 og søndag 3. mars fra kl. 12.00. Det er én billett til begge dagene.

Se mer av