Mann med hatt omringet av fotografer.

Oppenheimer

5 Golden Globe-priser, og klar for Oscar-racet. Christopher Nolans nye storfilm får en ekstra visning på 70mm på Cinemateket!

Christopher Nolans nye film handler om vitenskapsmannen J. Robert Oppenheimer, atombombens far. Han ledet det hemmelige Manhattanprosjektet i et laboratorium ute i ørkenen i New Mexico i 1943-45, som hadde som mål å utvikle kjernefysiske våpen – for å sette det som skulle bli et grusomt punktum for andre verdenskrig. Motivasjonen var selvfølgelig å få slutt på krigen og få de amerikanske soldatene hjem, men også redselen for at andre skulle nå målet først og hvilke konsekvenser det kunne få. Cillian Murphy, som også spilte i Nolans Batman-filmer, samt Inception og Dunkirk, spiller hovedrollen, og stjerner som Emily Blunt, Matt Damon, Florence Pugh, Kenneth Branagh og Gary Oldman står også på rollelista, sammen med Trond Fausa Aurvåg i en liten rolle.

Christopher Nolan er en regissør kjent for å lage spektakulære filmer med heseblesende actionfylte sekvenser, kombinert med kompleks og eksperimentell narrativ struktur og temaer som tid, minner og identitet – filmer som både gir høy puls og krever publikums fulle konsentrasjon. Han har en høy stjerne blant publikum og kritikere, og kanskje litt mer overraskende: hos filmarkivarer og cinematekkuratorer verden over som setter pris på hans kjærlighet til analoge format og den oppmerksomheten det gir arkivenes ofte oversette funksjoner. I 2017 vant han den store filmarkivfederasjonen FIAFs ærespris og i takketalen fortalte han om sin kjærlighet til den fotokjemiske filmprosessen som benyttes i arbeidet med analoge filmformater, og hvordan han bare gjennom analog film klarer å sette sine visjoner ut i livet.

Filmfotograf Hoyte Van Hoytema samarbeider her med Nolan for fjerde gang, etter Interstellar, Dunkirk og Tenet. Igjen brukes det analoge storformater: Filmen er tatt opp på en blanding av IMAX 65mm (for første gang også i svart/hvitt) og Panavision 65mm. Den beste måten du kan oppleve det ferdige resultatet på i Norge er på 70mm. På Cinemateket har vi optimale visningsforhold for 70mm, og maskinistene våre har mange års erfaring med visning av dette formatet.

Om versjonen som vises på Cinemateket

Oppenheimer slippes på kino i flere ulike digitale og analoge formater, og bildeutsnittet varierer utifra hvilket som utnytter de enkelte formatene best. Utgangspunktet er 1:1.43 - bildeutsnittet til IMAX 65mm - og alle øvrige versjoner av filmen er beskåret i topp og bunn utifra dette. 1:1.43-versjonen er det ingen kinoer i Norge som viser, verken analogt eller digitalt. 70mm-versjonen som vi viser på Cinemateket er 1:2.20, og dette vil være den skarpeste utgaven av filmen man kan se i Norge. De digitale versjonene som vises i Norge har enten 4K eller 2K oppløsning. Som det fremgår av formatguiden under, så ville en digital ekvivalent av 70mm være 12K. 

The tension, structure, sense of scale, startling sound design, remarkable visuals. Wow. Total Film
Nolan’s most impressive work yet in the way it combines his acknowledged visual mastery with one of the deepest character dives in recent American cinema. Kenneth Turan, LA Times
Teknisk informasjon om filmen Oppenheimer
Attributt Verdi
Spilletid 3t 0m (180 minutter)
Produsert USA/Storbritannia 2023
Regi Christopher Nolan
Medvirkende

Cillian Murphy, Emily Blunt, Matt Damon, Robert Downey Jr.

Tale Engelsk
Tekst Utekstet
Aldersgrense 12 år
Visningsformat 70mm

Forestillinger

  • Tirsdag 29.08.2023 19:00 Tancred  
  • Søndag 03.09.2023 15:00 Tancred  
  • Lørdag 16.09.2023 15:00 Tancred  
  • Torsdag 21.09.2023 17:30 Tancred  
  • Mandag 22.01.2024 19:00 Tancred  

Se mer av