Mann maler seg som klovn.

Joker

Eksklusive visninger i det ultimate kinoformatet 70mm - kun på Cinemateket.

Åtte minutters stående applaus, og en rekke nesten ekstatiske anmeldelser, var reaksjonene da Joker hadde premiere på filmfestivalen i Venezia 31. august. «En triumf,» skrev Montages. «Drøyere og mer tankevekkende enn det var mulig å forestille seg.» «Phoenix kan bare begynne å forberede seg på Oscar-talen,» kommenterte en begeistret Birger Vestmo i NRK.

Lørdag 7. september ble Joker attpåtil premiert med Gulløven, hovedprisen i Venezia.

Joker er mer enn en ny film i Batman-sagaen. Regissør Todd Phillips (The Hangover) har skapt en original, frittstående historie som ikke er sett på det store lerretet før. Joker er et mørkt og dirrende intenst karakterdrama med en uhyggelig og briljant Joaquin Phoenix i en rolle som vil bli husket lenge. Filmen kan ses som en moderne utgave av Taxi Driver, Scorseses klassiker fra 1976 hvor Robert De Niro spiller taxisjåføren Travis Bickle, som legger ut på et ensomt og blodig korstog mot en korrupt og moralsk fordervet verden.

Phillips’ tolkning av Arthur Fleck, vakkert og nyansert portrettert av Joaquin Phoenix, er av en mann som kjemper for å finne veien i Gothams fragmenterte samfunn. Han jobber som klovn om dagen og stand-up-komiker om natten… men spøken er alltid på hans bekostning. Fanget i en eksistens mellom apati og grusomhet, tar Arthur en beslutning som fører til en kjedereaksjon av eskalerende hendelser.

Joker utspiller seg i Gotham-universet, men det er en film som også sier noe om den verden vi lever i: «the rare comic-book movie that expresses what’s happening in the real World», som Variety uttrykte det. Filmen er en skildring av ensomhet og fremmedgjøring, om isolasjon og mangel på håp. «Du spør alltid om jeg har hatt noen negative tanker siden sist,» sier han til sosialarbeideren sin. «Jeg har bare negative tanker.»

Joker er en film full av filmreferanser. Den mest åpenbare er Taxi Driver, men her er også direkte referanser til Scorsese-filmene Raging Bull og The King of Comedy (som vi viser utover høsten), og en rekke andre filmer.

Joker vises på utvalgte kinoer i det fantastiske 70mm-formatet. I Norge er det kun på Cinemateket du kan oppleve den på denne måten.

Et grimt og hardbarket drama som morer med sort humor og ryster sjelen med hovedpersonens nådeløse nedturer. NRK
In «Joker», Todd Phillips’ hypnotically perverse, ghoulishly grippingly urban-nightmare comic fantasia, Arthur Fleck (Joaquin Phoenix), the mentally ill loser-freak who will, down the line, become Batman’s nemesis, stands before us not as a grand villain but as a pathetic specimen of raw human damage. Variety
What’s so compelling about the title role, both as written and in Phoenix’s full-throttle, raw performance, is that we’re encouraged to feel sympathy for the Joker even as he’s clearly turning into a homicidal maniac. Hollywood Reporter
Teknisk informasjon om filmen Joker
Attributt Verdi
Spilletid 2t 2m (122 minutter)
Produsert USA 2019
Regi Todd Philips
Medvirkende

Joaquin Phoenix, Robert De Niro, Zazie Beetz, Marc Maron

Tale Engelsk
Tekst Utekstet
Aldersgrense 15 år
Visningsformat 70mm
Bildeformat 1.85:1
1.85:1

Se mer av