En person tegner en graf som viser hvordan klimaendringene vil føre til en kollaps.

Once You Know

Personlig og håpefull dokumentar om de dramatiske samfunnsendringene klimakatastrofen fremprovoserer.

Når han blir konfrontert med realitetene av klimaendringene og uttømmingen av naturlige ressurser, erkjenner regissør Emmanuel Cappellin at et sammenbrudd av vår industrielle sivilisasjon er uunngåelig. Han forsøker å takle denne erkjennelsen med å reise verden rundt for å møte mennesker som direkte opplever konsekvensene av klimaendringer.

Han oppsøker også forskere som Pablo Servigne, Jean-Marc Jancovici og Susanne Moser, og intervjuer dem om hvordan man skal forberede seg på en unngåelig kollaps. De oppfordrer til kollektiv og solidarisk handling for å skape en mest mulig human overgang til en ny og annerledes virkelighet. 

I utgangspunktet ville Cappellin lage denne filmen for folk som lider av økoangst, siden han selv følte på disse følelsene. Gjennom arbeidet med dokumentaren ble det mulig for ham å anerkjenne disse følelsene. Han stiller spørsmål som: Hvordan overkomme sorg, frykt, sinne, maktesløshet? Hvordan kan vi påvirke og muliggjøre en endring? Og nå, hva gjør vi? 

Resultatet er en film som henvender seg til alle, langt utover dem som allerede er følsomme for disse temaene. Once You Know nærmer seg ærlig og intimt et komplisert tema og inngir en følelse av håp, uten å lukke øynene for det kompliserte. Det er en film som transformerer vårt syn på oss selv og verden, for slik å bygge en bedre fremtid.

Innledning og spørsmålsrunde

Visningen innledes av Knut Gunnar Nustad, professor ved Sosialantropologisk institutt ved UiO, som også vil være tilgjengelig på slutten for å svare på spørsmål fra publikum. Nustad har forsket på politisk antropologi og miljøantropologi, og vil innlede og svare på spørsmål etter filmen. Han har nylig startet et tverrfaglig prosjekt som undersøker hvordan humaniora og samfunnsvitenskapene kan bidra til nye bevaringsmåter og miljøledelse. I tillegg deltar Elliott Lambert, konsulent med klimaendring og bærekraft som spesialfelt hos CEMAsys.

Teknisk informasjon om filmen Once You Know
Attributt Verdi
Spilletid 1t 44m (104 minutter)
Originaltittel Une fois que tu sais
Produsert Frankrike 2020
Regi Emmanuel Cappellin
Medvirkende

Richard Heinberg, Saleemul Huq, Susanne Moser, Jean-Marc Jancovici, Pablo Servigne

Tale Fransk og engelsk
Tekst Engelsk
Aldersgrense 9 år
Visningsformat DCP

Forestillinger

  • Tirsdag 13.02.2024 18:00 Tancred  

    Innledning før og diskusjon etter filmen.

Samarbeids­partnere

Institut français

Se mer av