En høy, nifs mann står i en døråpning.

Nosferatu

Murnaus melankolske skrekkfilm fyller 100 år.

Friedrich Wilhelm Murnaus gjennombrudd som filmskaper kom i 1922 med Nosferatu: Eine Symphonie des Grauens. Den er et skrekkromantisk mesterverk, preget av dyp melankoli. Filmens undertittel er talende – det er virkelig snakk om en gruens symfoni! Max Schreck i hovedrollen som den ikke-døde Nosferatu spiller en av de beste vampyrene i filmhistorien.

Murnaus film var den første filmatiseringen av Bram Stokers Dracula fra 1897. Mange mener at det også er den beste. Ingen andre enn Murnau har fått frem den barokke groteskheten og den såre undergangsstemningen som ligger i Dracula, og som flere av Murnaus senere filmer preges Nosferatu av flytende overganger mellom drøm og virkelighet.

En av de mer oversette sidene ved Nosferatu er den utstrakte og meget effektive bruken av virkelige opptakssteder. Slottet, som er en viktig og stemningsskapende del av filmen, er Oravski-slottet i Karpatene. Byene Wismar, Lübeck og Lauenburg er til sammen blitt syntesen av en tysk kystby i det 19. århundret. Måten Murnau bruker disse naturlige kulissene på fortjener en like stor del av vår oppmerksomhet som de langt mer omtalte skuespillerne. Gjennom denne filmen viste Murnau en gang for alle hvor mye poesi, følelser og fantasi man kunne få ut av virkelige settinger, en lærdom som mange av hans etterfølgere i filmens verden ser ut til å ha glemt.

Norges-turné

Våren 2022 låner Cinemateket i Oslo sin stumfilmpianist Kjetil Schjander Luhr ut til de andre cinematekene, hvor han skal spille til skrekkfilmjubilanten Nosferatu. Stumfilm er for alle!

Teknisk informasjon om filmen Nosferatu
Attributt Verdi
Spilletid 1t 12m (72 minutter)
Originaltittel Nosferatu: Eine Symphonie des Grauens
Produsert Tyskland 1922
Regi F. W. Murnau
Medvirkende

Max Schreck, Gustav von Wangenheim, Greta Schroeder, Alexander Granack

Tale Stum
Tekst Tyske tekstplakater, norske undertekster
Aldersgrense 12 år
Visningsformat DCP