Mann foran mange blå skjermer.

Neptune Frost

Ambisiøs afrofuturistisk science fiction-musikal som stiller spørsmål om global makt og kjønn.

Fortid, fremtid og nåtid smelter sammen i Saul Williams’ og Anisia Uzeymans kritikerroste Neptune Frost. Hovedpersonene er hackeren Neptune og gruvearbeideren Matalusa som møtes i et slags mytologisk cyberspace, hvor de reflekterer over sin plass i den materielle verden og den kosmiske orden. Med dette som utgangspunkt, tegner filmen et symbolmettet og mangefasettert portrett av en globalisert kapitalisme som suger ressursene ut av land i den tredje verden og etterlater seg brutale systemer og sosialt kaos.

Neptune Frost bruker sang, sagn, allegorier og neonskimrende afrofuturistisk estetikk til å knytte sammen så vidt forskjellige temaer som interseksualitet, utvinning av mineralet coltan i Rwanda og Dogon-folket i Mali, som sies å ha hatt avansert astronomisk kunnskap lenge før den moderne vitenskapens fødsel. Det vil si, det som gjør dette til en unik og uforglemmelig filmopplevelse, er at Williams og Uzeyman syr alle disse elementene sammen til en helhet som oppleves like presserende og politisk som den er drømmeaktig og forførende.
(Omtale fra BIFF)

Om filmskaperne

Saul Williams er en kunstner fra New York med lang og anerkjent fartstid fra det uavhengige hip-hop-miljøet og har gjort flere konserter i Oslo. Anisia Uzeyman er født og oppvokst i Rwanda og dette er hennes femte film.

Del av filmserien My Voice You Can’t Hear

Neptune Frost inngår i en filmserie kalt My Voice You Can’t Hear/Tonen du ikke vil høre, som ønsker å utforske kjønnsbrytende trans- og ikke-binære identiteter innenfor ulike ikke-vestlige sammenhenger og fortellertradisjoner. Serien er kuratert av Hanan Benammar og Brynjar Bjerkem for kunstprodusenten TrAP og er et samarbeid med Salam, Nasjonalmuseet og cinematekene i Oslo, Bergen, Trondheim og Tromsø.

Forfilm

Før filmen viser vi kortfilmprogrammet Stolt og høylytt (19min, regi: Arthur Xavier Wonder, Norge 2021). Programmet består av fem korte filmer hvor du møter:

Keyse 42. Ikke-binær.
«Da jeg vokste opp i Somalia fantes det ingen skeive. Absolutt ingen som jeg vet om.»

Mabell. 30. Ikke kjønnskonform. Svart. Skeiv.
«Det har vært litt vanskelig å vokse opp til å bli et individ som trenger mange merkelapper. Det er nesten litt ironisk. Jeg er egentlig ikke så glad i merkelapper fordi det er blitt kastet på meg hele livet.»

Maruwa. 30. Svart. Eritreisk. Norsk. Muslim. Skeiv. Lesbisk.
«Det å være svart og skeiv, det er stolthet over meg selv, og stolthet over det jeg har klart å oppnå.»

Stephen. 28. Skeiv.
«Bare det å være skeiv er så unikt, og det å være svart er så unikt, det bringer så veldig mye kultur inn i samfunnet.»

Sam. 22. Transmann.
«Menneske er menneske. Jeg er menneske.»

Serien er laget på oppdrag fra Salam – Organisasjon for skeive muslimer i samarbeid med Mental Helse Ungdom høsten 2021 av Arthur Xavier Wonder; skribent, filmskaper, trans og student basert i Oslo. Foto ved Chai og Ravn, med Lara Okafor som koordinator og prosjektleder.

It’s a film I’m still reeling from, because like any masterpiece, it’s less about the answers it gives than than the questions it raises. Neil Kulkarni, The Wire
Teknisk informasjon om filmen Neptune Frost
Attributt Verdi
Spilletid 1t 45m (105 minutter)
Produsert USA/Rwanda/Frankrike/Canada 2021
Regi Anisia Uzeyman & Saul Williams
Medvirkende

Cheryl Isheja, Bertrand Ninteretse, Eliane Umuhire, Rebecca Mucyo,

Tale Kinyarwanda, kirundi, swahili, fransk
Tekst Engelsk
Visningsformat DCP
Bildeformat 1.66:1
1.66:1

Forestillinger

  • Tirsdag 25.10.2022 18:00 Symra kino  

    Brynjar Bjerkem innleder forestillingen. (Symra kino)

Samarbeids­partnere

TrAP og Symra kino