Naken

Film og psykoanalyse 10 år: Mike Leighs kultklassiker, etterfulgt av et foredrag ved Kristin Mack-Borander.

I november er det 10 år siden vi hadde vårt første Film og psykoanalyseseminar. I løpet av disse ti årene har vi hatt over 40 arrangementer, hvor fagfolk og kunstnere fra ulike norske og internasjonale miljøer har bidratt med foredrag og samtaler. Norsk psykoanalytisk forening og Cinemateket ønsker å feire jubileet 14. november, med visning av to filmer med psykoanalytiske foredrag i etterkant. Vi starter med en visning av Lars von Triers Antichrist etterfulgt av et foredrag ved Siri Gullestad, og fortsetter med Mike Leighs Naken, etterfulgt av et foredrag ved Kristin Mack-Borander.

Naken

Det er en blek og kompromissløs verden Mike Leigh skildrer i Naken. ­Handlingen utspiller seg i et nattlig London, badet i et nakent, blått lys og befolket av forkomne, hjemløse og av ulike årsaker desperate individer. Midt oppi dette står Johnny, som har lest Johannes åpenbaring og funnet bevis for at verdens ende er nært forestående. Med slitt, svart frakk, pistrete skjegg og stikkende øyne går han gatelangs i London som en herjet apokalyptisk profet. Johnny er i bunn og grunn en drittsekk, spesielt i måten han behandler ­kvinner på. Samtidig ligger det en sår og desperat lengsel bak hans handlinger; han er en skadeskutt fugl, fanget i en uforståelig, nådeløs verden.

“Naked” is a mesmerizing character study, an attempt to stretch the emotional boundaries of truth on film as far as they will go. Los Angeles Times

Foredrag etter filmen

Etter filmen holder Kristin Mack-Borander foredraget «Naken - om menneskets kamp mellom behovet for sammensmeltning og behovet for adskilthet». Mack-Borander er psykiater og psykoanalytiker, utdannet ved Norsk psykoanalytisk forening og Institutt for psykoterapi. Hun har arbeidet poliklinisk i mange år og jobber i dag som privatpraktiserende psykiater i Oslo.

Film og psykoanalyse

Film og psykoanalyse er et samarbeid mellom Norsk psykoanalytisk forening og Cinemateket hvor vi ser film i et psykoanalytisk perspektiv gjennom filmvisninger kombinert med foredrag og samtaler.

Program lørdag 14. november

Kl. 12:00: Antichrist (Lars von Trier, 2009). Foredrag ved Siri Gullestad etter filmen: «Forkrøplede barneføtter. Aggresjonen i Lars von Triers Antichrist

Kl. 17:00: Naken (Mike Leigh, 1993). Foredrag ved Kristin Mack-Borander etter filmen: «Naken - om menneskets kamp mellom behovet for sammensmeltning og behovet for adskilthet.»

Teknisk informasjon om filmen Naken
Attributt Verdi
Spilletid 2t 12m (132 minutter)
Produsert Storbritannia 1993
Regi Mike Leigh
Medvirkende

David Thewlis, Lesley Sharp, Katrin Cartlidge, Greg Crutwell, Claire Skinner, Peter Wight

Tale Engelsk
Tekst Norsk
Aldersgrense 15 år
Visningsformat 35mm
Bildeformat 1.85:1
1.85:1