Hallusinasjoner i bar.

Naked Lunch

David Cronenbergs film basert på William Burroughs’ kultroman.

Lenge antok man at Burroughs’ Naked Lunch ikke lot seg filmatisere. Burroughs benyttet seg av en såkalt cut-up teknikk som går ut på å klippe en tekst i biter for så å sette bitene tilfeldig sammen igjen. Når han i tillegg lot alle hemninger fare og ga fantasien fritt spillerom ble resultatet mildt sagt surrealistisk. David Cronenberg var strengt tatt blant de få som kunne tenkes å makte denne oppgaven, med filmer som Scanners, Videodrome og Fluen på samvittigheten. Han brukte da også flere år på finne løsningen.

Cronenberg forsøkte ikke å filme Naked Lunch direkte etter boken. I stedet laget han en film om boken, ved å ta utgangspunkt i selve skriveprosessen, som i både bok og film er et «sted» eller bevissthetstilstand kalt Interzone. Filmen bygger dels på Burroughs’ tidligere roman The Exterminator, dels på Naked Lunch selvfølgelig, men også på Burroughs’ eget liv. Handlingen er lagt til Marokko, som for beatpoetene var et eksotisk og fascinerende fristed for både det ene og det andre. Cronenberg har klart å gjenskape uvissheten, det makabre, surrealismen og doptilværelsen på en vellykket måte, om enn i en mildere form enn i romanen.

Før filmen vises kortfilmen Stemmer.

Hund i døråpning.

Forfilm

Stemmer
Regi: Odd Magnus Grimeland
Norge 1990/2020
Med: Tom Tellefsen, Helén Vikstvedt
DCP, 35mm, 5min

Som forfilm viser vi Odd Magnus Grimelands kortfilm Stemmer, som også er inspirert av Burroughs liv og bok Naked Lunch, og skutt på 35mm rundt samme tid som Cronenberg jobbet med sin filmatisering av boka. En uferdig versjon av filmen ble vist i Grimstad 1991, før den ble lagt bort i nesten 30 år, og først digitalisert og ferdiggjort i 2020. Til visningen 9. juni vil Odd Magnus selv være til stede og holde en kort innledning om filmen, som da vil ha sin norske premiere i ferdig versjon.

Teknisk informasjon om filmen Naked Lunch
Attributt Verdi
Spilletid 1t 55m (115 minutter)
Produsert Canada/Storbritannia/Japan 1991
Regi David Cronenberg
Medvirkende

Peter Weller, Judy Davis, Ian Holm, Julian Sands, Roy Scheider, Monique Mercure

Tale Engelsk
Tekst Norsk
Aldersgrense 15 år
Visningsformat 35mm
Bildeformat 1.85:1
1.85:1

Samarbeids­partnere

Vega Scene