Ung kvinne i kirke.

Miraklet i Lourdes

På jakt etter mirakler.

I Miraklet i Lourdes møter vi Christine (Sylvie Testud), en ung kvinne med multippel sklerose og sittende i rullestol. Hun deltar på kulturelle og religiøse organiserte turer for å komme seg vekk hjemmefra. Hun reiser til Lourdes i Sør-Frankrike, som i virkeligheten er et pilegrimsmål for millioner av mennesker hvert eneste år. Folk fra hele verden reiser til den lille byen med håp og tro om mirakuløs helbredelse. Hovedkarakteren Christine er ikke religiøs, men reiser likevel. Hun får tildelt en ledsager (Léa Seydoux) som er mest opptatt av sine egne kjærlighetsaffærer.

Fotografer viser film

Dette arrangementet er det første i en serie der vi inviterer fotografer til å presentere en film som har hatt en særskilt betydning for dem. Vi er så heldige å få starte arrangementsserien med den anerkjente fotografen og universitetslektor i fotojournalistikk ved OsloMet; Ellen Lande Gossner, som har valgt å vise Miraklet i Lourdes. Gossner har bred bakgrunn fra både kunst, språk, religionshistorie, journalistikk og fotografi, og har jobbet som fotojournalist og illustratør for Morgenbladet siden 2007.

«Jeg husker jeg likte bildene i filmen. Stillheten og den lavmælte tonen. Beskrivelsene av forholdet mellom hjelperne og de trengende. Skildringen av menneskers håp, tvil, tro og fortvilelse i et fortettet miljø. Selv om Lourdes er et sted for store mirakler, finner handlingen i filmen sted i små, dagligdagse hendelser. I detaljer og bisetninger. Blandingen av det høyst praktiske og det strengt religiøse beskrives godt. Regissøren balanserer fint mellom religionskritikk og satire. Karakterene er sterke og velspilte.

I forkant av filmen ønsker jeg å vise egne fotografier fra et annet religiøst miljø. I 2010-2012 fotograferte jeg noen av de siste gjenlevende diakonissene som tilhørte den såkalte moderhusordningen ved Diakonissehuset Lovisenberg i Oslo. Disse kvinnene var helsefaglige pionerer og la grunnlaget for den moderne sykepleien slik vi kjenner den i dag. De levde i et søsterfellesskap og valgte å tjene Gud og sin neste hele livet. De var kanskje det nærmeste vi kommer nonner i Den norske kirke» forteller Gossner.

Noen av bildene av diakonissene stilles også ut i høst, i en kollektiv dokumentarutstilling med Norwegian Journal of Photography og Fritt Ord ved Henie-Onstad Kunstmuseum på Høvikodden.

Teknisk informasjon om filmen Miraklet i Lourdes
Attributt Verdi
Spilletid 1t 39m (99 minutter)
Originaltittel Lourdes
Produsert Østerrike/Tyskland/Frankrike 2009
Regi Jessica Hausner
Skuespillere

Sylvie Testud, Léa Seydoux, Bruno Todeschini

Tale Fransk
Tekst Norsk
Aldersgrense Tillatt for alle
Visningsformat 35mm

Se mer av