To menn sitter ved et restaurantbord og spiser middag. Den ene mannen forteller noe mens han gestikulerer og den andre mannen sitter og lytter.

Min middag med André

En kultklassiker utenom det vanlige; en film bestående av en eneste lang middagssamtale.

Dette er en film fullstendig uten handling i tradisjonell forstand. Filmen består av en middagssamtale, og ikke noe annet. Tilsynelatende komplett stillestående, med et minimum av de egenskaper vi forbinder med film; sceneskifter, bevegelser, rom- og tidsmessig forskyvning. De som spiser middag i denne kultfilmen er manusforfatter og skuespiller Wallace Shawn og teaterdirektør Andre Gregory, og middagen finner sted på en fancy New York-restaurant. Shawn og Gregory skrev selv dialogen, men selv om de framstår som seg selv, spiller de roller.

Premisset er: Shawn har gått gjennom en vanskelig tid økonomisk fordi han ikke får satt opp noen av sine skuespill. Derfor har han bevisst unngått Gregory, som produserte hans første skuespill. Når Gregory inviterer ham ut på middag, engster Shawn seg for at de ikke vil ha noe å snakke om. I begynnelsen snakker Gregory uopphørlig, mens Shawn kun simulerer interesse. Med et svakt smil om munnen stiller han spørsmål slik at han selv slipper å bidra med noe til konversasjonen. Etter hvert bryter barrierene ned, og Shawn deltar i diskusjonene. Herrene snakker engasjert om livet, kunsten og andre viktige emner tilhørende en intellektuell diskusjon.

Filmen kan på mange måter sees som en utforsking av filmmediets grenser og muligheter. Sentrale spørsmål i den forbindelse er hva en film kan handle om, hva er handling, og hvor stor tålmodighet har tilskueren? Filmen viser Louis Malles enorme spennvidde som filmskaper, både når det gjelder stil, samt valg av tema og genre. Min middag med André var en sommerklassiker på Cinemateket i mange år, og for nye tilskuere kan vi garantere for en film av den typen ingen forlater uberørt.

A bizarre and surprisingly entertaining satirical comedy. Pauline Kael, The New Yorker
It’s a riveting, provocative film that rewards several viewings. The Guardian
A unique and provocative film, ironic, funny, crazy and moving. Newsweek
Teknisk informasjon om filmen Min middag med André
Attributt Verdi
Spilletid 1t 50m (110 minutter)
Originaltittel My Dinner With André
Produsert Frankrike 1981
Regi Louis Malle
Skuespillere

Wallace Shawn, André Gregory

Tale Engelsk
Tekst Norsk
Aldersgrense Tillatt for alle
Visningsformat 35mm

Forestillinger

  • Søndag 09.08.2020 18:00 Tancred  
  • Tirsdag 11.08.2020 21:00 Tancred  
  • Torsdag 13.08.2020 18:30 Tancred