Et rom fullt av tankefulle kokker i restauranten Les Troisgros.

Menus-Plaisirs - Les Troisgros

Fire uforglemmelige timer på en fransk gourmetrestaurant med dokumentarfilmens stjerneregissør, Frederick Wiseman.  

Hvis man delte ut Michelin-stjerner til filmskapere, hadde den amerikanske dokumentarfilmlegenden Frederick Wiseman hatt tre av dem. Gjennom en karriere på snart 60 år, har Wiseman imponert igjen og igjen med sine briljante portretter av institusjoner som museer, sykehus, rettssaler og universiteter, hvor han har gitt oss unike innblikk i de faglige, byråkratiske og menneskelige prosessene som preger disse institusjonene. Aldri tyr han til enkle eller tabloide retoriske grep, men lar filmene utfolde seg i et rolig, observerende tempo som gir oss en innsikt som er langt rikere og mer nyansert enn det vi ser i tradisjonelle journalistiske fremstillinger. Fellesnevneren er kvalitet; kvalitet i kunstneriske prestasjoner, arbeidsmetoder og menneskelige og profesjonelle relasjoner. Hvor passende er det ikke at Wiseman har valgt å lage film om en tre stjerners Michelin-restaurant i Frankrike? Og ikke bare det: Med Menus-Plaisirs – Les Troisgros gir han oss en av sine beste filmer, i en alder av 93 år.

Vi møter den franske restaurantfamilien Troisgros, som har drevet en av Frankrikes beste restauranter i 93 år – 55 av dem med tre stjerner i Michelin-guiden. Troisgros-familien var sentrale i den franske nouvelle cuisine-bevegelsen på 60- og 70-tallet, med fokus på enkelhet og eleganse, og gode, lokale råvarer i stedet for de klassiske franske mattradisjonene med tunge sauser og grytebaserte retter. Her bærer Michel Troisgros og hans to sønner César og Léo familiearven videre, og vi følger dem i finurlige og dedikerte diskusjoner om ingredienser og smakssammensetninger, i møter med leverandører, og til slutt i samtaler med de kvalitetsbevisste gjestene – eller «klientene», som de kaller dem.

Wisemans observerende stil innebærer at her ikke er noen tradisjonelle intervjuer og ingen fortellerstemme, kun en rekke scener som får utspille seg som de forløper, som i sum gir et unikt innblikk i de ulike prosessene som driften av en gourmetrestaurant består av.

Menus-Plaisirs – Les Troisgros er en gavepakke til matinteresserte, men ikke bare det; det er en uhyre fascinerende film om kvalitet og perfeksjon, om å skape noe som er langt utenom det vanlige. Her får vi innblikk i de kreative prosessene på et helt annet nivå enn vi får i de utallige matprogrammene vi ser på tv, som typisk handler om dramatiske episoder med gryter som går i gulvet, tidsfrister som skal overholdes, og en generell atmosfære av ubønnhørlig stress. Det er nesten ingenting av det her – det meste forløper i rolige, konsentrerte former, med fokus på menyer, ingredienser, prøvesmaking, tilberedelse og presentasjon. Her møter vi ikke frynsete rockekokker som i serien The Bear, men fagmennesker med en vitenskapelig tilnærming til en profesjon de har perfeksjonert til fingerspissene gjennom generasjoner.

Filmen er fire timer lang. Det er mye. Men husk to ting: Filmene til Frederick Wiseman flyter av gårde på en duvende og fullstendig oppslukende måte som gjør at du fort glemmer klokka. De som har sett den over tre timer lange Ex Libris, om det offentlige biblioteket i New York, eller den fire timer lange At Berkeley, om universitetet i California, vil bekrefte dette. Det andre er at det nettopp er lengden, omfanget og formen som gjør dette til en så enestående, engasjerende og lærerik opplevelse.

Menus-Plaisirs – Les Troisgros figurerer på mange lister over fjorårets beste filmer, blant annet i The New York Times og The New Yorker, og ikke minst er det en triumf for den aldrende dokumentarfilmmesteren, som på tampen av karrieren gir oss en av sine aller mest inspirerende og fornøyelige filmer.

The film is both a food lover’s dream and an aspiring chef’s guidebook, uncovering the sophisticated alchemy that makes such places not only run flawlessly, but serve up groundbreaking dishes that are also locally sourced. Jordan Mintzer, The Hollywood Reporter
In this deeply pleasurable movie, Wiseman focuses on the Troisgros family, a dynasty of French chefs. Much of the film takes place in their celebrated restaurant-hotel in the Loire where the paterfamilias oversees a team that with love, ingenuity, choreography, sublime technique and a regard for the larger world create one astonishment after another for the delight and delectation of others — much like the genius behind the camera. Manohla Dargis, The New York Times
Filming trenchantly and editing daringly, he uncovers the vast range of knowledge (scientific and culinary), experience (artisanal and administrative), and passion (artistic and personal) that energizes the enterprise—and finds the place of haute cuisine in the cultural pantheon. Richard Brody, The New Yorker
Jeg anbefaler alle å se filmene til Frederick Wiseman. Der finner du sannheten. Ben Kingsley
En av de viktigste og mest originale filmskaperne i dag. The New York Times
Teknisk informasjon om filmen Menus-Plaisirs - Les Troisgros
Attributt Verdi
Spilletid 4t 0m (240 minutter)
Produsert Frankrike/USA 2023
Regi Frederick Wiseman
Tale Fransk
Tekst Engelsk
Aldersgrense Tillatt for alle
Visningsformat DCP

Forestillinger

 • Onsdag 10.01.2024 18:00 Lillebil  
 • Torsdag 11.01.2024 19:00 Tancred  
 • Fredag 12.01.2024 18:00 Tancred  
 • Tirsdag 16.01.2024 18:00 Tancred  
 • Torsdag 18.01.2024 18:30 Tancred  
 • Tirsdag 23.01.2024 18:30 Tancred  
 • Onsdag 24.01.2024 18:30 Tancred  
 • Lørdag 03.02.2024 15:00 Lillebil  
 • Mandag 05.02.2024 18:00 Tancred  
 • Lørdag 10.02.2024 15:00 Lillebil  
 • Lørdag 17.02.2024 14:00 Tancred  

Se mer av