Noen sitter i en bil, en voksen mann med hatt og en gutt.

Mendel

Møt filmprodusent Axel Helgeland!

Filmsalongen markerer denne kvelden 80-årsdagen til Axel Helgeland, vinner av æres-Amanda og en meget sentral, allsidig og produktiv aktør i norsk filmliv. Deretter viser vi en film han selv har valgt fra egen opusliste. Mendel fra 1997 har gjenvunnet sin aktualitet.

Helgeland har vært direktør for Norsk Film A.S., direktør i senere selskaper, produsent for en rekke sentrale verk (Breaking the Waves, Jeg er Dina), debattant, han har vært med på å tilrettelegge filmordninger og jobbet som manusforfatter. Og filmaktiv til nå med produsentroller for Krigsseileren og La elva leve.

Hva gjør en produsent? Dette er spennende å drøfte. Så viser vi Mendel av Amanda-vinneren, filmprofessoren, sosialantropologen og den jødiske flyktningen Alexander Røsler (1947-2021). Han kom til Norge fra Tyskland i 1954. I manuset drar Røsler på egne erfaringer om utenforskap og stor skepsis overfor tyskere. Og jøder. Her er satire over påtrengende forsøk på å omvende dem. Og mye annet i datidens Norge. Sett med munter melankoli.

Røsler veksler mellom oppløftende humor, bunnløst alvor og usedvanlig modenhet. Filmspråket er variert; drømmer og traumer veksler med barsk virkelighet. Smidig sammensatt  og kontrastert.

Foreldrene hadde overlevd holocaust. Prisen de måtte betale for det, var evige traumer som det ikke måtte snakkes om. Barna skulle beskyttes fra redslene.

Thomas Jüngling Sørensen gjør en inntrengende rolle som den undrende og pågående Mendel. Han som ville vite!

Røslers ideal: Mennesker som kan vise åpenhet overfor andres kultur når de har slitt seg frem til en avklarende holdning til den egne.

Per Haddal

Teknisk informasjon om filmen Mendel
Attributt Verdi
Spilletid 1t 36m (96 minutter)
Produsert Norge 1997
Regi Alexander Røsler
Medvirkende

Thomas Jüngling Sørensen, Teresa Harder, Hans Kremer, Martin Meingast, Charlotte Trier

Tale Norsk
Tekst Utekstet
Aldersgrense 12 år
Visningsformat 35mm

Forestillinger

  • Tirsdag 09.01.2024 18:30 Tancred  

    Samtale mellom Per Haddal og Axel Helgeland før filmen.

Se mer av