Eksotisk spion.

Mata Hari – Agent H21

A harlot? Yes, but a traitor, never! – Angivelig sagt av Mata Hari under rettsaken.

Det går nesten ikke an å ha en spionserie uten å inkludere en av tidenes mest omtalte spionsaker – den om Margaretha Geertruida «Margreet» MacLeod (Zelle), bedre kjent som Mata Hari eller spionen med kodenavn H21. I et Frankrike på randen av sammenbrudd våren 1917, var spionanklagene og den påfølgende rettsaken mot Mata Hari, en kjærkommen avledning og harmdirrende styrking av den hjemlige moralen. Fortsatt i dag debatteres hennes rolle og skyld.

Jeanne Moreau er perfekt i rollen som Mata Hari – jevngammel som hun var på den tiden med filmens karakter, iskald, forførende og skarp. Jean-Louis Trintignant er også alltid god, og her får han den lettere naive og romantiske rollen som målet for Mata Haris virksomhet.

Regissør Jean-Louis Richard er kanskje mindre kjent, men har en lang CV som skuespiller og manusforfatter, særlig for François Truffaut. Men her er rollene byttet om, med Truffaut som manusforfatter og Richard som regissør. Måten kameraet kjæler for Moreau er vel heller ingen tilfeldighet – Richard var gift med henne. Følg også med på birollene – her er det mange kjente skikkelser fra Truffaut sine filmer som dukker opp.

Teknisk informasjon om filmen Mata Hari – Agent H21
Attributt Verdi
Spilletid 1t 38m (98 minutter)
Originaltittel Mata Hari, agent H21
Produsert Frankrike/Italia 1964
Regi Jean-Louis Richard
Skuespillere

Jeanne Moreau, Jean-Louis Trintignant, Claude Rich, Franck Villard, Albert Rémy

Tale Fransk
Tekst Norsk
Aldersgrense 15 år
Visningsformat 35mm
Lyd Mono
Bildeformat 1.33:1
1.33:1

Se mer av