Lord Jim

Storslått spenningsdrama fra det fjerne østen, i sjelden og praktfull 70mm-kopi. Før filmen møter Per Haddal Joseph Conrad-eksperten Jakob Lothe til samtale.

Jim er en romantisk ung engelskmann, som reiser til sjøs på en handelsbåt for å oppleve eventyr. I tro på at han er en god mann med en lysende framtid, feiler Jim i sin første store test. I en tropestorm stikker han av i stedet for å hjelpe sine medpassasjerer. Tynget av skyldfølelse og skam over sin opptreden, reiser Jim verden rundt for å prøve sin karakter og gjenvinne sin tapte ære.

Per Haddal skriver om filmen:

Lord Jim fra 1965 er et tidstypisk og stjernespekket opus, filmet i storformatet 70mm. Verket er henlagt til eksotiske strøk, har drag av det eventyrlige og utspiller seg mot en historisk bakgrunn. Som Dr Zhivago, Broen over Kwai og Den lengste dagen.

Lord Jim ble den siste i sitt slag, som kinoenes spektakulære serie av svar på konkurransen fra tv som nesten førte Hollywood inn i konkursen. Kopien som vises på 70mm-festivalen er nyrestaurert og dermed like praktfull å se på som under premieren.

Mesteren Freddie Young fotograferer glitrende, med den intenst, nesten desperat blåøyde Peter O’Toole i hovedrollen. Og mange vil minnes aktørens legendariske tolkning av den gåtefulle Lawrence of Arabia, tre år tidligere. Filmen ble tatt opp under meget strabasiøse forhold, dels i Cambodias insektbefengte sump-landskap. O’Toole regnet opptakene som en pest og en plage, det verste han var med på.

Regissøren Richard Brooks spesialiserte seg på å filme litteratur; best kjent ellers er vel hans Med kaldt blod etter Truman Capotes omdiskuterte fakta-roman In Cold Blood.

Stornavnet Joseph Conrad var polakk, men arbeidet som sjøkaptein i den britiske handelsflåten. Og sugde til seg impulser. Det står et vær av salt sjøsprøyt og fjerne farvann av hans engelskspråklige romaner. De rommer også eksistensielle dyp.

Lord Jim handler om skipsoffiseren som forlot det synkende skipet med muslimske pilegrimer før alle var berget. Han brukte resten av livet på å forsvare sin diskutable handling, både overfor seg selv og omgivelsene. Den gikk på tvers av alle æresbegreper til sjøs. Det etiske forliset, samvittighetssvien, følger ham på hvileløse vandringer gjennom asiatiske slumstrøk hvor lokalbefolkningen kaller den plagede skikkelsen for Lord Jim. Han er fradømt sitt offisersertifikat i en rettssak, men får muligheten til å gjenopprette sin ære via et dristig oppdrag.

Samtale før filmen

Professor i engelsk litteratur ved Universitet i Oslo, Jakob Lothe, er en internasjonal kjenner av Joseph Conrad. Han har blant annet vært gjesteforsker på Harvard- og Oxford-universitene og har skrevet en monografi på norsk om ham. Lothe er svært opptatt av film og har i bokform gransket forholdet mellom film og litteratur, også med tanke på etikk. Conrad inngår i disse bøkene og artiklene.

Lothe kommer til samtale før Lord Jim vises og vil øse av sin innsikt. Vi kan røpe at han mener filmen møtte ufortjent motbør. De fleste kritikkene i 1965 var variable. Tåles et tilbakeblikk på filmen? Ja, mener Lothe.

Essay om Lord Jim

Vil du vite mer? Les Jakob Lothes essay om Lord Jim som romankunst.

Teknisk informasjon om filmen Lord Jim
Attributt Verdi
Spilletid 2t 34m (154 minutter)
Produsert Storbritannia/USA 1965
Regi Richard Brooks
Medvirkende

Peter O'Toole, James Mason, Eli Wallach, Curd Jürgens

Tale Engelsk
Tekst Utekstet
Aldersgrense 15 år
Visningsformat 70mm
Lyd DTS
Bildeformat 2.21:1
2.21:1