Et mannsansikt badet i rødt lys.

Kortfilmer fra 60-tallet

60-tallet sett gjennom norsk kortfilm.

60-tallet markerte starten for den frie kunstneriske kortfilmen i Norge. I dette programmet presenterer vi fem kjente kortfilmer fra tiåret, og avslutter med Jan Knutzens lekne og frie musikalske hyllest til epoken. 

Operasjon Blodsprøyt (Bredo Greve, 1966) er preget av en tidlig, svart humor, med inspirasjon fra polsk kortfilm generelt og Roman Polanskis To menn og et skap (1959) spesielt. Kortfilmens tittel er en direkte referanse til datidens militærkomedier, som Operasjon Løvsprett og Operasjon Sjøsprøyt. Poeten Jan Erik Vold spiller en forvirret mann som desperat forsøker å kvitte seg med et kvinnelik. Greve retter sin metakritikk både mot det moderne, fremmedgjorte og urbane samfunn og bruken av vold som underholdning.

Undergrunnen
(Arild Kristo, 1966) er en sterk visuell skildring av mennesker og miljø på Kolsåsbanen, en av de fire vestlige forstadsbanene som den gang ble kalt trikken og som gikk fra Nationaltheatret stasjon via tunellen til Majorstua og videre utover. Den er et eksperimentelt og samtidig spennende tidsbilde med politiske overtoner.

Kristoball
(Arild Kristo, 1967) kan ses som et enestående uttrykk for tiden; 1960-tallet på vei mot 1968 – individualitet og leken modernisme, Vietnam-krig og oppvåknende politisk bevissthet. Filmen ble kåret til en av verdens 100 beste kortfilmer gjennom tidene under kortfilmfestivalen i Clermont- Ferrand i 1995.

Odyssé 68
(Oddvar Einarson, 1968): En ung manns reise fra landet til storbyen, hvor han suges inn i byens kaos før han formelig blir spyttet ut. Denne filmen er inspirert av New American Cinema og går helt egne veier i å fortelle en historie gjennom en rått tilhugget montasje i 35mm cinemascope.

Kilroy
(Oddvar Einarson, 1969): En menneskejakt som viser seg å være en flukt fra et drap.

Til slutt viser vi Jan Knutzens Boblicity, som vant Gullstolen ved Kortfilmfestivalen i 1994. Filmen er et subjektivt og stemningsmettet tilbakeblikk til 60-tallets Oslo, og den kalde krigens tid. «I vår film er vi på jakt etter visse klanger og harmonier som smelter sammen med lydene fra byen», skrev Knutzen i Kortfilmfestivalens katalog.

Teknisk informasjon om filmen Kortfilmer fra 60-tallet
Attributt Verdi
Spilletid 1t 31m (91 minutter)
Originaltittel Kristoball - Undergrunnen - Operasjon blodsprøyt - Odysse 68 - Kilroy - Boplicity
Produsert Norge
Regi Arild Kristo, Oddvar Einarson, Bredo Greve, Jan Knutzen
Tale Norsk
Tekst Utekstet
Aldersgrense 15 år
Visningsformat 35mm

Forestillinger

  • Onsdag 22.11.2023 18:00 Lillebil  

    Innledning ved Jan Erik Holst og Kjell Billing.