En mann med grått skjegg og et hodeplagg.

Kjøpmannen i Venedig

Shakespeare-filmatisering med Al Pacino i hovedrollen.

Shakespeares skuespill fra slutten av 1500-tallet blir betraktet både som en komedie og en tragedie. Den ses som komedie på grunn av skildringen av kjærlighetens ulike utfordringer og forvekslinger, med en rekke sterke kvinner i sentrale roller. Det tragiske knyttes særlig til behandlingen av jødene i byens ghetto. Her spiller den griske, jødiske pantelåneren Shylocks triste skjebne en hovedrolle. Stykket tematiserer antisemittismen på Shakespeares tid, noe som gjør det krevende å unngå framstillingen av jøden som rasistisk preget karikatur, både på scene og i film.

For Henrik Wergeland var stykket av stor betydning, som inspirasjonskilde i hans arbeid for jødenes sak i Norge. Han skrev selv et drama med handling fra renessansens Venezia,Venetianerne eller Venskab og Kjærlighet, i 1843. Flere steder i forfatterskapet siterer han direkte fra Shakespeares tekst. 

Filmatiseringen fra 2004 er både tids- og teksttro, med dagens Venezia som vakker og effektfull ramme. Noen av tidens fremste filmskuespillere har viktige roller. Al Pacino spiller den krevende rollen som Shylock, Jeremy Irons den melankolske Antonio og Joseph Fiennes hans forelskede venn Bassanio.

Introduksjon før filmen

Før filmen blir det en introduksjon ved kunsthistoriker Frithjof Bringager.

Teknisk informasjon om filmen Kjøpmannen i Venedig
Attributt Verdi
Spilletid 2t 11m (131 minutter)
Originaltittel The Merchant of Venice
Produsert Storbritannia/USA/Italia/Luxembourg 2004
Regi Michael Radford
Medvirkende

Al Pacino, Joseph Fiennes, Jeremy Irons, Lynn Collins

Tale Engelsk
Tekst Norsk
Aldersgrense 9 år
Visningsformat 35mm
Bildeformat 2.35:1
2.35:1

Samarbeids­partnere

Wergelandakademiet