Scene fra La chinoise med Diop.

Just a Movement

Mangefasettert film om Omar Blondin Diop og en hyllest til Godard.

Just a Movement dokumenterer historien til Omar Blondin Diop fra det øyeblikket han som maoist og studentaktivist i Nanterre i Frankrike i 1967 blir foreviget av Jean-Luc Godard i en bi-rolle i hans film La chinoise. Omars aktivisme får ham utvist fra universitetet og han returnerer til Sénégal og tar del i politiske protester mot den sittende presidenten Léopold Senghor og den franske økonomiske innflytelsen i Vest-Afrika. Når Diop blir arrestert for å ha planlagt å kidnappe den franske ambassadøren i 1973, blir han sendt til fangeøya Gorée og så drept. 

Filmen lar oss møte folk som arbeidet med Diop for politisk endring og historien fortelles i innsiktsfulle ordelag. Men filmen er mer enn dette. Den adapterer den eksperimentelle formen til Godards La chinoise, som i sin tid var filmskaperens utforsking av den franske politiske studentaktivismen og maoismen i bevegelsens tidlige fase. Vi får se en rekke klipp fra Godards film og fra intervjuer der Godard snakker om filmen. Tidlig i filmen ser vi Godard si at det visuelle mediet også representerer en ideologi som må ta slutt. Et av hans grep for å frigjøre filmen er å rive ned skillet mellom dokumentar og fiksjon. Godard bruker skuespillere som Juliet Berto og Jean-Pierre Léaud, men trekker inn Omar Blondin Diop som holder en forelesning som seg selv. 

Just a Movement er laget på eksakt samme måte, og som hos Godard er filmskaperne synlige og hørbare i prosessen. Vi får være med og se filmens deltakere bli instruert og forklart metodikken, før det hele begynner. Hos Godard refererer det kinesiske til politisk innflytelse og Maos røde bok. Meessens Just a Movement finner sted i vår tid i et Sénégal hvor den kinesiske innflytelsen er av en helt annen natur, med donasjoner som bygger opp en langsiktig diplomatisk relasjon med underliggende kapitalistiske hensyn. Filmen håndterer dette samspillet på en elegant måte, både med sammenstillingen av to epoker med politisk aktivisme, men også utforskingen av hva film kan være. Just a Movement er ikke en nyinnspilling av La chinoise per-se, men en Dakar-basert adapsjon og en hyllest til Godards nytenking som filmskaper.

Teknisk informasjon om filmen Just a Movement
Attributt Verdi
Spilletid 1t 38m (98 minutter)
Originaltittel Juste un mouvement
Produsert Belgia 2021
Regi Vincent Meessen
Medvirkende

Bouba Diallo, Marie-Thérèse Diedhiou, Cheikh Hamalah Blondin Diop, Dialo Diop

Tale Fransk, wolof og kinesisk (mandarin)
Tekst Engelsk
Aldersgrense 12 år
Visningsformat DCP

Se mer av