Mennesker ved kai.

Håpets reise

Oscarbelønnet flyktningdrama fra de sveitsiske alper.

I en liten, mistrøstig landsby i det sørlige Tyrkia mottar den fattige bonden Haydar et postkort fra sin fetter i Sveits, som beskriver landet som et paradis. Dette tenner en lengselens gnist i Haydar. Han tar en hard avgjørelse der og da: Han vil selge gård og grunn for å legge ut på en reise mot dette forjettede land. Med seg på ferden har han sin kone Meryem og yngstesønnen, sjuårige Mehmet Ali. Tilbake i Tyrkia etterlater de seks barn. Meningen er at de skal tjene nok penger til å hente resten av familien senere.

Men forventningene står ikke helt i stil med realitetene. Mehmet Ali har ikke pass og de tre må derfor ta seg til Napoli på et overpakket lasteskip. Der får Haydar overtalt en godhjertet, sveitsisk lastebilsjåfør til å ta dem med videre nordover. Ved grensen blir de imidlertid brutalt avvist og sendt tilbake til Milano. Haydar viker da fra sine etiske standarder og kontakter et skruppelløst nettverk som driver storstilt menneskesmugling inn i landet. Familien slår seg sammen med en gruppe andre tyrkere for å ta seg over grensen oppe i Alpene. Men det er et ubarmhjertig sveitsisk landskap som møter dem.

Regissør Xavier Koller baserte historien på en liten avisnotis om en liknende tildragelse som fant sted i de sveitsiske Alpene. Han begynte å reflektere over hvor lite denne vesle notisen betydde for den gjengse sveitser, stilt opp mot hvor gjennomgripende det måtte fortone seg for de aktuelle flyktningene. Håpets reise er således fortalt på den tyrkiske familiens premisser, og beretningen gjør inntrykk med sine enkle, men virkningsfulle virkemidler. Koller moraliserer ikke og lar fortellingen kort og godt tale for seg selv.

Filmen vant Oscar for beste utenlandske film i 1991, og kan ellers skilte med stemningsfull filmmusikk av blant andre Jan Garbarek, Terje Rypdal og Arild Andersen.

Teknisk informasjon om filmen Håpets reise
Attributt Verdi
Spilletid 1t 52m (112 minutter)
Originaltittel Reise der Hoffnung
Produsert Sveits/Tyrkia 1990
Regi Xavier Koller
Skuespillere

Nechmettin Cobanoglu, Nur Sürer, Emin Sivas, Yaman Okay, Erdinc Akbas

Tale Tyrkisk og italiensk
Tekst Norsk
Aldersgrense 9 år
Visningsformat 35mm

Se mer av