Chaplin og en hund sitter ved et bord og deler et kjøttbein.

Gullfeber

Gullfeber var Chaplins favoritt blant egne filmer. I filmen reiser den berømte landstryker-karakteren hans til det frosne isødet i Alaska, der hardbarkede gullgravere jakter på gull og rikdom.

Som vanlig er Chaplins landstryker en outsider i et miljø der egenskaper som godhet og følsomhet for menneskelige behov stort sett kommer til kort. Landstrykerens vennlighet overfor gledespiken Georgia står i sterk kontrast til dette miniatyrsamfunnets øvrige rollegalleri.

Til tross for de seriøse moralske undertonene i filmen, kommer Gullfebers store popularitet fra kvaliteten og originaliteten i filmens mange klassiske komiske sekvenser. En av Charlie Chaplins mange sterke sider som komedieforfatter var hans evne til å skape comic relief ved å benytte kjente objekter i nye og overraskende sammenhenger. I en av Gullfebers mange kjente scener ofrer landstrykeren et av sine varemerker, og lager middag til seg selv og sin store, sultne venn ved å koke suppe på en av sine slitte, utgåtte sko. Landstrykeren putter skoen i gryta, og koker den med kjærlighet og ømhet, som om det var den største delikatesse. Skolissene svinger han rundt gaffelen som om det var den nydeligste spaghetti. Landstrykeren representerer drømmen og poesien i en isolert, materialistisk verden, når alt er som mørkest. Samtidig er scenen typisk for Chaplins evne til å lage stor komedie ut av de mest elementære menneskelige behov – som kjærlighet, sult og omsorg.

Gullfeber danner på mange måter en overgang mellom Chaplins tidlige lette komedier, og hans mørkere og mer modne samfunns-kommenterende filmer, som skulle komme utover 30-tallet. Gullgraversamfunnets grådighet og brutalitet blir kontrastert mot landstrykerens romantiske svermeri for Georgia. Men denne gangen lar Chaplin romantikken seire.

Chaplin likte Gullfeber så godt at han med overlegg unnlot å rettighetsbeskytte den, slik at filmen for alltid kunne være tilgjengelig for hans publikum. Som et resultat av dette er Gullfeber en av Chaplins mest sette filmer.

A picture certain to create a veritable riot at theatre box offices. Variety, 1925
Teknisk informasjon om filmen Gullfeber
Attributt Verdi
Spilletid 1t 24m (84 minutter)
Originaltittel The Gold Rush
Produsert USA 1925
Regi Charles Chaplin
Medvirkende

Charles Chaplin, Mack Swain, Tom Murray, Georgia Hale, Betty Morrisey

Tale Stum
Tekst Engelske tekstplakater, norske undertitler
Aldersgrense 6 år
Visningsformat DCP

Samarbeids­partnere

Symra kino