En gruppe rare mennesker rundt et middagsbord.

Freaks

«Offend one and you offend them all!»


Freaks er kultklassikeren som fikk skylden for å ha fremprovosert en spontanabort under den første testvisningen og deretter utløste publikumsreaksjoner så sterke at hele 30 minutter ble fjernet med sensursaksen. Etter få uker med høylydte protester fra kritikere og publikum trakk man tilbake den kontroversielle filmen, som dessuten var forbudt i Storbriannia gjennom 30 år.

Det er nok lettere å oppdage Freaks’ kvaliteter i dag enn det var for samtidens publikum å se dem, ikke minst fordi såkalte freakshows beholdt sin popularitet inntil slutten av 1940-tallet. Å bli konfrontert med egne fordommer er som kjent sjelden behagelig. Handlingen finner sted på et freakshow hvor blant annet dverger, skjeggete kvinner, hermafroditter, lemløse mennesker og siamesiske tvillinger utgjør hovedattraksjonene. Rollene er besatt av ekte freaks, og kontroversene som fulgte tatt i betraktning, behandler Browning sine karakterer med overraskende stor respekt.

Håpløs forelskelse og grusom hevn

Plottet er en enkel, men effektiv moralpreken. Dvergen Hans kan ikke ta øynene vekk fra den vakre trapesartisten Cleopatra, som på sin side utnytter hans håpløse forelskelse ved å stadig kreve kostbare gaver. Når hun finner ut at Hans har arvet en formue, tar en ondskapsfull plan form. Hun bestemmer seg for gifte seg med ham, sørge for hans død, slå kloen i arven og stikke avgårde med muskelbunten Hercules. Men det hun glemmer å ta med i beregningen er freaksenes sterke samhold som fordrer en alle-for-én-mentalitet av den uslitelige sorten. En grusom gjengjeldelsesaksjon er under opptakt.

Klippene som ble høvlet vekk grunnet den strenge sensuren (blant annet en kastreringscene), vil vi trolig aldri se noe til. Dette er like fullt en renspikket kultperle hvor det underlige persongalleriet fremstilles med uforfalsket varme, lun humor myker opp det trykkende alvoret uten å fjerne den mørke undertonen helt, og en forstyrrende middagscene du aldri vil glemme frembringer umiddelbar gåsehud.

Teknisk informasjon om filmen Freaks
Attributt Verdi
Spilletid 1t 4m (64 minutter)
Produsert USA 1932
Regi Tod Browning
Skuespillere

Wallace Ford, Olga Baclanova, Leila Hyams, Roscoe Ates, Henry Victor, Harry Earles

Tale Engelsk
Tekst Utekstet
Aldersgrense 12 år
Visningsformat 35mm
Bildeformat 1.37:1
1.37:1

Samarbeids­partnere

Merge Norge og Kompani To

Se mer av