Skummel mann og søvngjenger.

​​Dr. Caligaris kabinett

Med flere vendinger og overraskende rokkeringer, er Dr. Caligaris kabinett fremdeles en spennende og urovekkende film om sinnssykdom og makt, fortalt i et billedspråk som fremdeles fascinerer.

Dr. Caligaris kabinett står som selve gjennombruddsverket i den tyske filmens svært kreative ekspresjonistiske periode på 20-tallet. Den klaustrofobiske stemningen i et nederlagstynget Tyskland blir her uttrykt gjennom en sinnssyks marerittaktige storbyopplevelser. Og det var nettopp denne sterkt stiliserte framstillingen av indre subjektivitet som gjorde Caligari til et banebrytende filmatisk verk.

Den sentrale skikkelsen er den hemmelighetsfulle dr. Caligari, som viser fram søvngjengeren Cesare på markedet i en liten by. Caligari har Cesare helt i sin makt. Så blir det begått flere mord i byen. En ung mann begynner å ane uråd, men da han prøver å avsløre doktoren, havner han i vanskeligheter.

Med flere vendinger og overraskende rokkeringer, er Dr. Caligaris kabinett fremdeles en spennende og urovekkende film om sinnssykdom og makt, fortalt i et billedspråk som fremdeles fascinerer.

Teknisk informasjon om filmen ​​Dr. Caligaris kabinett
Attributt Verdi
Spilletid 1t 16m (76 minutter)
Originaltittel Das Cabinet des Dr. Caligari
Produsert Tyskland 1920
Regi Robert Wiene
Medvirkende

Werner Krauss, Conrad Veidt, Lil Dagover, Rudolf Lettinger

Tale Stum
Tekst Norske mellomtekster
Aldersgrense 12 år
Visningsformat 35mm