Dersu Uzala

For første gang i 70mm-festivalens historie vises Akira Kurosawas mesterverk Dersu Uzala!

En meget sjelden mulighet å oppleve denne perlen av en film i sitt originale format med 6-kanals magnetlyd og fantastiske foto.

Dersu Uzala var på flere måter noe enestående i Kurosawas karriere. For første gang skulle han ut av Japan for å lage film og for første gang skulle han filme i det virkelig store formatet – 70mm. På invitasjon fra sovjetiske myndigheter fikk han endelig virkeliggjort en drøm om å filmatisere den russiske oppdageren kaptein Vladimir Arseniev eventyrlige reiser i et da fortsatt ikke kartlagt Sibir.

Rett etter krigen hadde Kurosawa forsøkt å gjennomføre prosjektet ved å overføre historien til japanske forhold, men det strandet da han innså hvor uerstattelig for historien det sibirske landskapet var. Formet av Kurosawas skuffelse over mottagelsen av Dodes’ka-den og en generell følelse av å være uønsket i den japanske filmindustrien (med et selvmordsforsøk som følge), er Dersu Uzala blitt et uendelig vakkert portrett av vennskapet mellom Arseniev og hans aldrende guide – Dersu Uzala. Med en dyp respekt for det storslåtte, men farlige, sibirske landskapet, festet Kurosawa ved hjelp av sin faste fotograf Asakazu Nakai og hans sovjetiske kolleger Jurij Gantman og Fjodor Dobronravov, noen virkelig spektakulære bilder til film.

Filmen er en originalkopi fra 1975 i Sovscope 70 og vises med danske undertekster. Vises med 15 minutters pause i filmen.

En av de ypperste i filmens historie. Politiken
Teknisk informasjon om filmen Dersu Uzala
Attributt Verdi
Spilletid 2t 37m (157 minutter)
Produsert Japan/Sovjetunionen 1975
Regi Akira Kurosawa
Medvirkende

Maksim Munzuk, Yurij Solomin, Mikhail Bychkov

Tale Russisk
Tekst Dansk
Aldersgrense 6 år
Visningsformat 70mm
Lyd Magnetlyd

Se mer av