Monster med gjeller angriper en kvinne.

Creature from the Black Lagoon

Amazing! Startling! Shocking!

Det er kanskje ingen åpenbar link mellom Creature from the Black Lagoon og Citizen Kane, men det var faktisk i et middagsselskap under filmingen av Orson Welles’ klassiker at ideen om sjømonster-horrorfilmen først dukket opp. Den meksikanske fotografen Gabriel Figueroa fortalte William Alland, som spiller en journalist ved navn Thompson i Citizen Kane, myten om fiskemenneskene som lever i Amazonas-elven. Over et tiår senere kom Alland tilbake til ideen og produserte en slags skjønnheten og udyret-skrekkfilm laget over omtrent samme lest som King Kong, men hvor monsteret er dekket av gjeller og lever på dypet.

Halvt menneske, halvt fisk

Creature from the Black Lagoon utspiller seg i indre Amazonas, der en gruppe forskere oppdager en skapning som de kaller «halvt menneske, halvt fisk». Monsteret prøver å legge an på forskerenes medbragte skjønnhet av en assistent og det går som man kan forvente seg. Julie Adams, som var den vakre forskningsassistenten, ble hele sin karriere husket for denne rollen, til tross for at hun spilte i mange andre filmer og tv-serier.

3D

Filmen ble produsert midt i 3D-gullalderen, men da den kom på kino hadde interessen for dybdeillusjons-teknikken og de små pappbrillene begynt å dabbe av allerede, og den ble kun vist i 3D i de største byene. Til tross for dette er «Gjellemannen» en av de desidert største suksesshistoriene innenfor monster-bransjen. Den dag i dag tjener filmselskapet Universal fremdeles penger på leketøysprodusenter og tegneserieforleggere som betaler for rettighetene til å utnytte figuren gjennom gummimasker, karnevalsdrakter og kiosklitteratur.

Teknisk informasjon om filmen Creature from the Black Lagoon
Attributt Verdi
Spilletid 1t 19m (79 minutter)
Produsert USA 1954
Regi Jack Arnold
Medvirkende

Richard Carlson, Julie Adams, Ricou Browning

Tale Engelsk
Tekst Utekstet
Aldersgrense 12 år
Visningsformat DCP