Kvinne omkranset av mennesker.

Christian Wahnschaffe - del 2: Flukten fra det gyldne fengslet

Andre del av den tyske storfilmen om idealisten Christian Wahnschaffe.

Dette er den andre frittstående delen av den tyske storfilmen regissert av danske Urban Gad, med Conrad Veidt, kjent fra blant annet Dr. Caligaris kabinett, i tittelrollen. Christian Wahnschaffe er den bortskjemte sønnen til en fabrikkeier som utforsker samfunnets skyggesider. Han møter en prostituert jente, som tyranniseres av sin bror og hallik. Gjennom dem blir han kjent med Ruth, som jobber for de vanskeligstilte i samfunnet, og Wahnschaffe bestemmer seg for å vie sitt eget liv til kampen mot ulikhet og lidelse.

Christian Wahnschaffe er basert på Jakob Wassermans todelte roman fra 1919, der de to delene har hver sin kvinnelige heltinne: Eva Sorel i den første delen, og Ruth Hofmann i den andre. I filmen er romanens struktur endret, og filmen består av to fortolkninger av boka filmet med ulike fotografer og manusforfattere. De to delene kan altså ses som to frittstående filmer. Mens den første delen viser oss et bredt panorama av samfunnet på begynnelsen av 1900-tallet, med luksus og fattigdom som slående kontraster, utforsker den andre filmen spenningsfeltet mellom godhet og grådighet, og Wahnschaffes kamp for å leve etter sine egne gode idealer.

Selv om Christian Wahnschaffe var en ambisiøs produksjon som ble hyllet for sine kunstneriske kvaliteter i samtiden, ble filmen langt på vei glemt. Det var først i 2017/2018 at Murnau Stiftung sammen med L’immagine Ritrovata i Bologna fikk restaurert og digitalisert filmen, og som gjorde at den kunne relanseres på festivalene i Bologna i 2018 og Berlin i 2019. Det er denne digitale restaureringen vi viser.

Teknisk informasjon om filmen Christian Wahnschaffe - del 2
Attributt Verdi
Spilletid 1t 25m (85 minutter)
Originaltittel Christian Wahnschaffe - teil 2: Die Flucht aud dem goldenen Kerker
Produsert Tyskland 1921
Regi Urban Gad
Medvirkende

Conrad Veidt, Magda Magdeleine, Werner Krauss, Ernst Pröckl, Esther Hagan

Tale Stum
Tekst Engelsk
Aldersgrense 9 år
Visningsformat DCP