Mann kysser kvinne på halsen.

Christian Wahnschaffe - del 1: Verden i flammer

Nyrestaurert versjon av Urban Gads ambisiøse verk med Lillebil Ibsen i en sentral rolle.

Lillebil Ibsen gjør en veldig fin rolle som danserinnen Eva Sorel i denne tyske storfilmen regissert av danske Urban Gad, med Conrad Veidt, kjent fra blant annet Dr. Caligaris kabinett, i tittelrollen. Christian Wahnschaffe er den bortskjemte sønnen til en fabrikkeier som kommer i kontakt med Iwan Becker, lederen for den russiske nihilistbevegelsen, og som blir fascinert av bevegelsens idealer. Da Eva Sorel, som kjenner til Beckers revolusjonære planer, innleder et forhold til en mektig russisk prins, blir hun en trussel mot Becker og Wahnschaffe.

Christian Wahnschaffe er basert på Jakob Wassermans todelte roman fra 1919, der de to delene har hver sin kvinnelige heltinne: Eva Sorel i den første delen, og Ruth Hofmann i den andre. I filmen er romanens struktur endret, og filmen består av to fortolkninger av boka filmet med ulike fotografer og manusforfattere. De to delene kan altså ses som to frittstående filmer. Mens den første delen viser oss et bredt panorama av samfunnet på begynnelsen av 1900-tallet, med luksus og fattigdom som slående kontraster, utforsker den andre filmen spenningsfeltet mellom godhet og grådighet, og Wahnschaffes kamp for å leve etter sine egne gode idealer.

Selv om Christian Wahnschaffe var en ambisiøs produksjon som ble hyllet for sine kunstneriske kvaliteter i samtiden, ble filmen langt på vei glemt. Det var først i 2017/2018 at Murnau Stiftung sammen med L’immagine Ritrovata i Bologna fikk restaurert og digitalisert filmen, og som gjorde at den kunne relanseres på festivalene i Bologna i 2018 og Berlin i 2019. Det er denne digitale restaureringen vi viser.

I really liked Norwegian actress Lillebil Ibsen. Ibsen was primarily a dancer—and there’s a wonderful scene of her cutting a rug in Weltbrand—but she’s also very likeable as a screen presence. Silents, Please!
Teknisk informasjon om filmen Christian Wahnschaffe - del 1
Attributt Verdi
Spilletid 1t 20m (80 minutter)
Originaltittel Christian Wahnschaffe, teil 1: Weltbrand
Produsert Tyskland 1920
Regi Urban Gad
Medvirkende

Conrad Veidt, Lillebil Ibsen, Hermann Vallentin, Hugo Flink

Tale Stum
Tekst Engelsk
Aldersgrense 9 år
Visningsformat DCP