En tinnsoldat og en vakker ballerina står i en papirbåt.

Caprinos eventyrlige verden

Et gjensyn med fire av Ivo Caprinos dukkefilmer: Karius og Baktus, Den standhaftige tinnsoldat, Gutten som kappåt med trollet og Veslefrikk med fela.

Caprino var en mester til å lage filmer med bevegelige dukker. Han har både laget animerte stop-motion-filmer og utallige klassiske dukkefilmer. Caprino har blåst liv i figurer fra norske folkeeventyr, Thorbjørn Egner, H.C. Andersen og Kjell Aukrusts univers. I dette kortfilmprogrammet får du se fire av filmene hans.

Karius og Baktus (1954, 15 minutter)

I munnen til Jens bor tanntrollene Karius og Baktus. De bygger hus og spiser loff og søtsaker. Jens jamrer fordi det gjør vondt i tennene. Og plutselig kommer tannbørsten! Tannbørsten pusser over husene til Karius og Baktus. Deretter kommer et tannlegebor til syne. Hvor skal Karius og Baktus gjøre av seg?

Den standhaftige tinnsoldat (1955, 13 minutter)

En smed sitter og støper tinnsoldater. Han har ikke nok tinn, så den siste soldaten blir støpt med bare ett ben. En dag ser tinnsoldaten en vakker danserinne. Han blir straks forelsket. Men snart fører skjebnen soldaten ut på en lang og farefull reise. Får han noen gang se sin store kjærlighet igjen? Filmen er basert på et eventyr av H.C. Andersen.

Gutten som kappåt med trollet (1967, 12 minutter)

En fattig bonde sender de tre sønnene sine ut i skogen for å hugge ved. Per og Pål blir skremt av et troll og løper hjem. Så er det Askeladdens tur. Brødrene ler av han. Men Askeladden vet råd: Han tar med seg et stykke brød og en ost, og legger en listig plan for å lure trollet.

Veslefrikk med fela (1952, 18 minutter)

Det var en gang en fattig bondesønn som skulle tjene hos en lensmann. Som lønn får han tre skilling. Nå vil han kjøpe seg nye klær. Han møter tre fattige menn, og de får hver sin skilling. Som takk får Veslefrikk tre ønsker. Han ønsker seg en fele, en børse og at ingen kan nekte ham det første han ber om. Veslefrikk med fela var Ivo Caprinos første film basert på et norsk folkeeventyr. Filmen ble veldig populær da den kom.

Teknisk informasjon om filmen Caprinos eventyrlige verden
Attributt Verdi
Spilletid 0t 58m (58 minutter)
Originaltittel Karius og Baktus, Den standhaftige tinnsoldat, Gutten som kappåt med trollet, Veslefrikk med fela
Produsert Norge 1961
Regi Ivo Caprino
Tale Norsk
Aldersgrense Tillatt for alle
Visningsformat 35mm