Cabiria

Et av filmhistoriens første monumentale stumfilmepos!

Griffiths elefanter

Cabiria var et av filmhistoriens første monumentale stumfilmepos, en filmform som senere har vært forbundet med amerikanerne D.W. Griffith og Cecil B. DeMille. De sistnevnte skal ha sett og delvis vært påvirket av Pastrones film – legg for eksempel merke til elefantene i Babylon i Griffiths Intolerance: Både hvor mye de minner om Pastrones elefanter og hvor malplasserte de er. Til tross for Griffiths skepsis til anakronismer insisterte han visstnok på å få dem med etter å ha sett nettopp Cabiria.

Cabiria er den unge rikmannsdatteren som blir borte fra familien sin under vulkanen Etnas store utbrudd i det tredje århundre før Jesu fødsel. Hun vokser opp og blir en vakker kvinnelig slave, som ved flere anledninger må reddes av kjempen Maciste og hans romerske herre Axilla.

Fantasifullt historisk epos

Historien ble inspirert av to så forskjellige ting som den klassiske italienske operaen og Italias imperialistiske krigsseier over Libya i 1911. Italia var ennå en ung nasjon og hadde et stort behov for å ha en egen kultur og historie. Filmen ble skutt i vakre naturomgivelser i de italienske alpene, på Sicilia og i Nord-Afrika. Kulissene var store, solide, kraftfulle og fantasifulle, vi ser hester og elefanter i Alpene, kameler i Nord-Afrika og store menneskemengder i de forskjellige slagscenene til lands og til sjøs. De gode menneskene er flotte og sterke og bidrar til filmens kroppsestetikk, og dette fremheves av den bevisste lyssettingen. Etter sigende skal dette være den første filmen filmet med underlys. 

Samarbeid med poeten D’Annunzio

Cabiria ble skrevet av filmens regissør og produsent Giovanni Pastrone (også kjent under navnet Piero Fosco). Pastrone var klar over at hans navn alene ikke ville selge filmen og fikk knyttet den kjente italienske forfatteren Gabriele D’Annunzio (1863-1938) til produksjonen. D’Annunzio skal visstnok kun ha skrevet mellomtekstene, rettet på litt her og der, og funnet på navnet Maciste, patrisier Axillas store sterke slave. Maciste, som i Cabiria var en afrikansk muskelmann, ble senere italiensk films store heltefigur.  

Teknisk informasjon om filmen Cabiria
Attributt Verdi
Spilletid 2t 42m (162 minutter)
Originaltittel Cabiria
Produsert Italia 1914
Regi Giovanni Pastrone
Medvirkende

Carolina Catena, Umberto Mozzato, Bartolomeo Pagano, Lidia Quaranta

Tale Stum
Tekst Svensk
Aldersgrense 12 år
Visningsformat 35mm
Lyd Stum
Bildeformat 1.33:1
1.33:1