Kvinne og mann.

Brief Encounter

Dette er et av de absolutte høydepunktene i den britiske filmhistorien: en stille og vakker film om forbudt kjærlighet.

Laura Jesson (Celia Johnson) har vært lykkelig gift i mange år. Hun bor i en villa og hver torsdag drar hun inn til byen for å gjøre ukas innkjøp og for kanskje å få med seg en matinéforestilling på kino. En ettermiddag drikker hun en kopp te på stasjonen og får et rusk i øyet. En ung lege som befinner seg i nærheten hjelper henne. Neste torsdag møtes de igjen ved ren tilfeldighet, men begge blir gledelig overrasket over møtet og tilbringer resten av dagen sammen. Etter dette møtes de to hver torsdag. Laura kan først ikke helt tro hva som har hendt. «I’m an ordinary woman. I didn’t believe such violent things could happen to ordinary people» – og hun lider alvorlige kvaler. Men likevel fortsetter de å møtes.

Filmet i nydelig svart-hvitt og med musikk av Rachmaninov, er dette en av de mest finstemte, levende og fantastisk rørende kjærlighetsfilmene som finnes. Samspillet mellom Celia Johnson og Trevor Howard er legendarisk, og filmen har ikke tapt noe av sin glans med årene. Filmen ble innspilt i 1944 og kom på kino rett etter at krigen var over, der den traff et kinopublikum som elsket kombinasjonen av hverdagsdrama og store følelser.

Ikke minst fungerer filmen så godt på grunn av det fantastiske samspillet mellom Celia Johnson og Trevor Howard, men mye skal også tilskrives manusforfatteren Noel Coward. Mange mener at det er få som har samme evne som Coward til å få tilskuerene til å kjenne seg igjen på lerretet. Hele fjorten av hans teaterstykker er blitt filmatisert, første gang var det Alfred Hitchcock som stod for regien med Easy Virtue (1927).

Brief Encounter ble David Leans gjennombruddfilm, som han fulgte opp med to Dickens-filmatiseringer: Great Expectations (1946) og Oliver Twist (1948). Senere gjorde han storfilmer som Broen over Kwai (1957), Lawrence of Arabia (1962) og Doctor Zhivago (1965), i tillegg til A Passage to India (1984) på slutten av sitt liv.

The best romantic film of all time. David Thomson – The Guardian
Teknisk informasjon om filmen Brief Encounter
Attributt Verdi
Spilletid 1t 27m (87 minutter)
Produsert Storbritannia 1945
Regi David Lean
Skuespillere

Celia Johnson, Trevor Howard, Stanley Holloway

Tale Engelsk
Tekst Utekstet
Aldersgrense 6 år
Visningsformat DCP