To menn i en kebabsjappe.

Bread and Salt

Dette overbevisende dramaet med politiske undertoner var juryprisvinneren i Venezia i 2022.

Det er sommer og musikkstudenten Tymek vender tilbake til hjemstedet. Han tilbringer dagene sammen med lillebroren og gamle venner. Det er hyggelig, men Tymek kjenner på en følelse av annerledeshet. Kanskje er det studiene som har gitt ham andre perspektiver, eller kanskje er han ikke like utadvendt? En ny kebabsjappe blir et populært tilholdssted, men raskt oppstår det gnisninger mellom de polske ungdommene og innvandrerne som driver stedet. Tymek føler ubehag, men tør han si ifra?

Damian Kocur spillefilmdebuterer disiplinert og stilsikkert med Bread and Salt. Kombinasjonen av observasjon, psykologisk dybde og politiske undertoner har fått kritikere til å trekke paralleller til både Kiarostami og Haneke. I hovedrollen finner vi pianisten Tymoteusz Bies, men også de andre skuespillerne er ikke-profesjonelle. Det å blande det dokumentariske med fiksjon, vil alltid øke filmens autentisitet mener Kocur. Og Bies og de andre skuespillerne er fullstendig overbevisende, i en historie som i stor grad handler om undertrykte følelser. 

Kocur bruker også musikk til å lage tematiske tråder. Musikk er en viktig del av Tymeks identitet, men også noe som knytter ham til flere av de andre karakterene. I flere settinger begynner han dessuten å spille den polske komponisten Chopins «Nocturne i C minor, Op. 48, No. 1», et av hans mest kjente stykker, som har blitt beskrevet som et mesterlig uttrykk for en stor, omgripende sorg.  

Non-professional actors add to the authentic feel of a film that builds like a volcano preparing to erupt. Allan Hunter, Screen Internation
Kocur’s unflinching yet sensitive direction fuses the patiently observant, documentary-like eye of Abbas Kiarostami with Michael Haneke’s penchant for inexorably rising dread. Keith Watson, Slant Magazine
Teknisk informasjon om filmen Bread and Salt
Attributt Verdi
Spilletid 1t 40m (100 minutter)
Originaltittel Chleb i sól
Produsert Polen 2022
Regi Damian Kocur
Medvirkende

Tymoteusz Bies, Jacek Bies, Dawid Piejko, Nikola Raczko, Nadim Suleiman

Tale Polsk
Tekst Engelsk
Aldersgrense 12 år
Visningsformat DCP

Forestillinger

  • Fredag 26.01.2024 18:00 Tancred  
  • Tirsdag 30.01.2024 20:30 Tancred  
  • Søndag 04.02.2024 16:00 Lillebil