En av korridorene på universitetet Berkeley.

At Berkeley

Fascinerende innblikk i livet på Berkeley-universitetet, i regi av dokumentarfilmmesteren Frederick Wiseman.

Et fire-timers portrett av et universitet (!) Det høres mye ut, men dette er en utrolig fascinerende film som er vel verdt tiden det tar. Dette er din sjanse til å oppleve et hovedverk av en av dokumentarfilmens mestere. Frederick Wiseman har over 40 filmer bak seg og er en levende legende innen dokumentarfilmverden.

«Don’t miss it. One of the vérité godfather’s richest features yet.» Village Voice

Dette er ikke en film om Berkeleys historie, men et studie av en institusjon. Filmen beveger seg mellom styremøter og forskjellige klasserom/forelesninger, er innom vaktmesteren og ute på gata. Vi følger også en studentdemonstrasjon som okkuperer en del av universitetet. At Berkeley er tatt opp i løpet av tre måneder, men gir deg en følelse av å kunne vandre rundt på universitetet en hel dag og gå hvor du vil, og tilfeldig havne akkurat i de mest interessante diskusjonene, forelesningene og situasjonene. Filmen greier, ved siden av å lage et spennende portrett av Berkeley, også å gi et svært interessant samtidsbilde av USA.

«[At Berkeley] is a state-of-the-nation masterwork, a vitally important piece of work, and should be seen by as many people as possible.» The Playlist

Wisemans kamera starter i styrerommet der universitetets økonomi diskuteres. Den synkende offentlige støtten til utdanning skaper bekymringer om hvordan universitetet vil klare seg i framtiden. Vil de fortsatt kunne være et universitet for de brede klasser, eller må studieprisene økes så mye at de blir et universitet kun for de rike? Vi besøker blant annet klasserom der man diskuterer diskriminering og fattigdomsproblemer i USA i dag, og et seminar om vår forståelse av tid som et fysisk fenomen. Vi møter studenter som jobber med robotproteser for folk med alvorlige fysiske skader, og vi er innom en forelesning med tidligere arbeidsminister i USA, også kjent fra dokumentarfilmen Inequality for All, Robert Reich.

«Engrossing.» The New York Times

At Berkeley er en observerende dokumentar uten kommentarstemme eller forklarende tekst. Det er ikke engang lagt til musikk. Fordi Wiseman har tatt seg så god tid som han har, så får vi sjansen til å komme inn i og forstå samtalene, forelesningene og diskusjonene vi besøker. Filmen er et imponerende verk, både innholdsmessig og formmessig, med en fantastisk dynamikk og rytme som gjør at fire timer sletts ikke føles lenge. Som en av kritikerne skrev; ikke et minutt for lang.

«One of Wiseman’s best.» Variety
Teknisk informasjon om filmen At Berkeley
Attributt Verdi
Spilletid 4t 4m (244 minutter)
Orginaltittel At Berkeley
Produsert USA 2013
Regi Frederick Wiseman
Tale Engelsk
Tekst Utekstet
Aldersgrense 15 år
Visningsformat DCP
Lyd Mono
Bildeformat 1.78:1
1.78:1

Forestillinger

  • Søndag 04.02.2018 16:00 Lillebil  
  • Onsdag 07.02.2018 18:00 Lillebil  

Se mer av