Mor omringet av barn.

Aldri annet enn bråk + Altid ballade

En helaften der filmarkivar Bent Kvalvik fra Nasjonalbiblioteket ser nærmere på fenomenet skandinaviske nyinnspillinger, med foredrag og double bill av den norske klassikeren Aldri annet enn bråk og den danske innspillingen Altid ballade.


Aldri annet enn bråk

Edith Carlmars fjerde spillefilm, en hverdagsskildring fra et trangbodd storbymiljø, var i ettertid hennes egen favoritt, kanskje aller mest fordi den rapporterte om levekår hun kjente fra sin egen barndom.

Utgangspunktet for manuset var en svensk ungdomsroman, Aldrig en lugn stund hos Oscarssons av Martha Sandwall-Bergström. Det travle ekteparet med mange barn på to rom og kjøkken ble spilt av Stig Egede-Nissen og Turid Haaland, og særlig hun fikk mye ros i pressen for sin rolletolkning. «En strålende prestasjon, verdt en norsk «Oscar», hvis vi hadde hatt en slik utmerkelse», skrev Aftenposten. Datteren Maiken ble spilt av debutanten Vigdis Røising, og hun skulle bli litt av et tenåringsidol i norsk film i flere år fremover. Det friske tempoet i filmfortellingen og den overbevisende miljøskildringen ble en fin fjær i hatten for ekteparet Carlmar, og Edith Carlmar uttrykte senere i intervjuer at dette var filmen der hun fikk bevist at hun «kunne tegne en hånd».

Vask på kjøkkenet.

Altid ballade

Den velrenommerte regissøren Gabriel Axel debuterte med denne remaken av en norsk film i 1955, og interessant nok har Altid ballade en langt sterkere klassikerstatus i dansk film enn forgjengeren, originalen, har i Norge. Fremdeles er det opprinnelige forelegget Martha Sandwall-Bergströms svenske roman, men fortekstene krediterer også Otto Carlmar på manussiden, i tillegg til Leck Fischer, som stod for den endelige dreieboken.

Handlingen og scenene er til dels rene gjentagelser av de norske sekvensene – og til dels tilført nye momenter, med litt skarpere eim av kriminalitet og sex. I dansk filmhistorie fremheves gjerne denne produksjonen som noe av det beste innen hjemlig sosialrealisme på lerretet. En film så dansk som noen, mente man tydeligvis. Sigrid Horne-Rasmussen fikk dansk films Oscar, Bodil-statuetten, for sin rolle som moren, samme rolle som Turid Haaland spiller i Aldri annet enn bråk.

Teknisk informasjon om filmen Aldri annet enn bråk + Altid ballade
Attributt Verdi
Spilletid 3t 45m (225 minutter)
Produsert Norge, Danmark 1954
Regi Edith Carlmar, Gabriel Axel
Skuespillere

Turid Haaland, Vigdis Røising, Stig Egede-Nissen, Sven Libæk, Andreas Diesen, Sigrid Horne-Rasmussen, Carl Heger, Asbjørn Andersen

Tale Norsk, dansk
Tekst Utekstet
Aldersgrense Tillatt for alle
Visningsformat 35mm

Samarbeids­partnere

Nasjonalbiblioteket