Ute i verdensrommet.

2010

Is there life beyond the stars?

Å følge opp en for lengst kanonisert film av Stanley Kubrick, er aldri påstått å være noen lett oppgave. Godt er det da at skaperne av 2010 har lagt poesi og mystikk til side og laget en god, gammeldags rom-thriller.

Bortsett fra filmens storslagne og sublime estetikk, er det få spor av kaleidoskop-sekvenser og den eksistensielle tåken som innhyllet Kubricks gigant. Jorda er på randen av atomkrig og for å roe gemyttene til krigshissere i øst og vest, forenes astronauter fra USA og Sovjetunionen for å finne ut hva som skjedde på Discovery (romskipet fra 2001) ni år tidligere. Det oppstår store komplikasjoner når kald krig blir varm nede på bakken og når teamet finner mer enn et forlatt romskip i bane rundt Jupiter.

Lyden alene verdt et kinobesøk

2010 er muligens en avmystifisering og fortolkning av sin storebrors mer diffuse øyeblikk, men står på egne ben som et svært spennende rom-epos og en audiovisuell kraftsalve. Filmen ble opprinnelig tatt opp på 35mm, men ble som mange blockbustere på 80-tallet blåst opp til visningskopier på 70mm. Disse såkalte «blow-ups» er i dag vel så sjeldne å få tak i som filmer opprinnelig tatt opp på bredformatfilm. Bildet er mer kornete siden den er tatt opp på 35mm, men til gjengjeld er den originale 6-kanals magnetlyden i Dolby Stereo alene verdt kinobesøket!

Teknisk informasjon om filmen 2010
Attributt Verdi
Spilletid 1t 56m (116 minutter)
Originaltittel 2010: The Year We Make Contact
Produsert USA 1984
Regi Peter Hyams
Medvirkende

Roy Scheider, John Lithgow, Helen Mirren, Bob Balaban

Tale Engelsk
Tekst Utekstet
Aldersgrense 15 år
Visningsformat 70mm
Lyd Magnetlyd
Bildeformat 2.21:1
2.21:1

Se mer av