FILMar

Portugal er i likhet med Norge en kystnasjon, og begge landene har mange referanser til kystkulturen i sin filmhistorie. FILMar er et prosjekt vi gjør i samarbeid med cinemateket i Lisboa for å fremme denne filmarven og skape en bedre forståelse av nasjonal historie, tradisjoner og identitet.

To kvinner løfter skjørtene på stranden.

Målet med FILMar er å bringe fram historisk materiale fra filmarkivene, gjøre filmarven tilgjengelig og stimulere til bruk av den på ulike arenaer. I tillegg til å arrangere filmvisninger og seminarer vil det også produseres en DVD med noen av filmene som inngår i de retrospektive seriene og en FILMar-katalog. 

FILMar er finansiert med EØS-midler.

Øvrige visninger i prosjektet

Som del av prosjektet har Cinematekets kurator Kjell Runar Jenssen deltatt i et seminar om formidling av filmarv under IndieLisboa 2022. Dessuten har Øyvind Sandbergs dokumentar Elmer og blomsterbåten blitt vist i en digitalt restaurert versjon på DocLisboa 2021. En digital versjon av Sandbergs Å seile sin egen sjø ble satt opp på Cinemateca Portuguesa i september 2022 med en introduksjon av cinematek-kurator Hege Jaer, mens Fant ble vist i 2023 på både Cinemateca Portuguesa og Cinemateket i Oslo med introduksjon av Kjell Runar Jenssen. Cinemateket i Bergen har dessuten presentert flere kortfilmer fra Norge og Portugal.

Samarbeids­partnere