Mestermøte

Vi er stolt over å få besøk av Romanias mesterregissør Cristian Mungiu nå i mai. Han er til stede både på visningen av R.M.N. og 4 måneder, 3 uker og 2 dager. I tillegg viser vi to andre av filmene hans.

Cristian Mungiu.

Mungiu studerte først engelsk litteratur ved Universitetet i Iasi, mest for å unngå å bli innkalt til forsvaret. Etter å ha jobbet et par år som lærer og journalist begynte han å studere film ved National University of Theatre and Film I.L.Caragiale (UNATC) i Bucuresti, hvor så mange av den nye bølgens regissører har kommet fra – som Lucian Pintilie, Cãlin Peter Netzer, Corneliu Porumboiu og mange flere. Han laget så et par kortfilmer, før han i 2002 debuterte med spillefilmen Occident. Den vant flere priser på filmfestivaler og ble også vist under Quinzaine des Réalisateurs i Cannes.

Gullpalmen i Cannes

Hans andre film, 4 måneder, 3 uker og 2 dager, ble i 2007 den første rumenske filmen som vant Gullpalmen i Cannes, en såpass stor ting at det vanket både medalje fra presidenten og byens nøkler av borgermesteren i hjembyen Iasi. Likevel var det nesten ingen steder å vise filmen i Romania, så det endte med at Mungiu kjøpte eget visningsutstyr og reiste rundt med filmen i flere uker.

Eksepsjonell høy standard

Hver gang Mungiu kommer med en ny film (som han selv sier er en tung prosess hvor idéen ofte lar vente på seg), kjemper festivalene om å få filmen og nye priser strømmer inn. Kun seks spillefilmer har han laget, men hver og en holder eksepsjonell høy standard. Hans nye film (den første på åtte år), R.M.N., er intet unntak: Den er et harmdirrende oppgjør med landsbymentaliteten og de intrikate etniske konfliktene et moderne Romania står ovenfor.