Mann og datter.

Den store prøven

Vitalt og intelligent moralsk drama.

Det var alt for få som så denne rumenske filmen da den gikk på kino i februar. Dermed var det mange som gikk glipp av en av filmene som vil bli stående som en av årets aller beste. Regissør er Cristian Mungiu, som har laget de eminente filmene 4 måneder, 3 uker og 2 dager, som han vant Gullpalmen i Cannes for i 2007, og den enda mer imponerende Beyond the Hills

(2012), som plasserte ham blant mestere som Robert Bresson og Bela Tarr. Merk deg navnet: Det er ikke noen som helst tvil om at Cristian Mungiu er blant de aller mest originale og talentfulle regissørene i Europa nå.

Den store prøven utspiller seg i en liten by i Romania hvor legen Romeo Aldea bor med sin kone Magda og deres 18 år gamle datter Maria, som de har store ambisjoner for. Hvis hun går ut av skolen med toppkarakterer, er hun sikret stipend for å studere på et prestisjefylt engelsk universitet. Men så skjer det en ulykke: Dagen før eksamen, blir Maria overfalt og forsøkt voldtatt. Hun kommer rimelig greit fra det, men er ikke i stand til å gjennomføre eksamen. Faren, som har kontaktene sine i orden, begynner nå å trekke i tråder for å se om det ikke er noe de kan gjøre for at datteren likevel skal kunne ta eksamen.

The Guardian omtalte Den store prøven som «en mesterlig, kompleks film med psykologisk subtilitet og moralsk tyngde», og dette og andre beskrivelser kan få Den store prøven til å fremstå som en tung og krevende filmopplevelse. Det er det ikke. Filmen flyter uanstrengt av gårde, med vitalitet og driv i fortellingen. Karakterene er gode og sammensatte, og skuespillerne som gestalter dem er strålende.

En intrikat, dypt intelligent film …. En juvel. The Guardian
Teknisk informasjon om filmen Den store prøven
Attributt Verdi
Spilletid 2t 7m (127 minutter)
Originaltittel Bacalaureat
Produsert Romania 2016
Regi Cristian Mungiu
Medvirkende

Adrian Titieni, Maria Dragus, Lia Bugnar, Malina Manovici, Vlad Ivanov

Tale Rumensk
Tekst Norsk
Aldersgrense 9 år
Visningsformat DCP