Siste skrik fra Paris

Vi ser nærmere på hvordan fransk mote har blitt skildret på film opp gjennom tidene, i alt fra stumfilm til krim, komedier og barnefilmer.

Motedesigner som syr.

Scene fra Coco før Chanel (2009).

Serien spenner over i alt ti filmer, som til sammen gir et sammensatt bilde av den franske moteindustrien. I tillegg blir det flere arrangementer i forbindelse med serien. Den planlagte visningen av A View to A Kill må dessverre gå ut.

Foredrag

Den franske filmprofessoren Raphaëlle Moine foreleser etter filmen Coco før Chanel lørdag 28. september kl. 16.00. Moine underviser ved Sorbonne Nouvelle-Paris 3.-universitetet i Frankrike.

Introduksjoner

Gjestekurator Johanna Zanon vil introdusere visningen av Funny Face tirsdag 6. august kl. 18.00. Zanon har doktorgrad i historie fra Universitetet i Oslo og master i kunsthistorie fra École Pratique des Hautes Études, i tillegg til studier ved École Nationale des Chartes.

Annie Fee vil introdusere visningen av Svømmebassenget søndag 18. august kl. 20.15. Hun er postdoktor ved Universitetet i Oslo på Institutt for medier og kommunikasjon. For tiden holder hun på med et forskningsprosjekt som ser på fremveksten av termen fotogeni i den filmteoretiske diskursen i 20-tallets Paris.

Forfilm

Før spillefilmene viser vi Georges Méliès’ kortfilm Going to bed under difficulties fra 1900.

En reisende forsøker å kle av seg så han kan legge seg til å sove på hotellrommet. Det viser seg imidlertid umulig å få av seg klærne: Hvert lag erstattes av et nytt og dette gjentas, om og om igjen, og mannen blir mer og mer stresset. Den umulige avkledningen skaper en komisk situasjon, samtidig som vi får et glimt av garderoben til en gjennomsnittlig fransk mann på begynnelsen av 1900-tallet.

Vil du vite mer?

Les gjestekurator Johanna Zanons artikkel om fransk mote på film.

Samarbeids­partnere

Serien er et samarbeid med Institut français.