Khyentse Norbu

Under Film fra Sør får du muligheten til å se fire filmer av Bhutans mest kjente filmskaper.

Khyentse Norbu.

Khyentse Norbu spiller på mange strenger. Han er født inn i en familie med flere anerkjente buddhistiske lærere, og siden barndommen har han studert med mange av det tyvende århundrets ledende tibetanske buddhistiske mestere. I den buddhistiske verden er Khyentse Norbu mest kjent som Dzongsar Jamyang Khyentse Rinpoche, en av nåtidens viktigste lærere innen tibetansk buddhisme. Han er imidlertid også en sterk og visuell filmforteller som trollbinder publikum med sine fascinerende historier og bilder.

For vårt filmelskende publikum ble han først kjent gjennom debutfilmen Fotballmunken (1999). Den handlet om unge munker som elsker fotball, og ble en internasjonal sensasjon etter premieren i Cannes. Khyentse Norbus første møte med film var da han som 19-årig munk så et glimt fra en Bollywood-film, vist på en tv på en indisk togstasjon. Han ble fullstendig fascinert av filmmediet, og da han senere ble sendt til London for å studere, tilbrakte han mesteparten av fritiden på kino.

Han fikk jobb som Bernardo Bertoluccis rådgiver under innspillingen av Lille Buddha (1993), og det var her han høstet sine første erfaringer med å lage film. Bertolucci oppfordret ham til å lage egne filmer, og etter suksessen med Fotballmunken fulgte Drømmelandet som hadde premiere under filmfestivalen i Venezia (2003), og som var den første spillefilmen spilt inn i Bhutan. Deretter fulgte Vara: A Blessing (2013), innspilt på Sri Lanka, og siden Hema Hema: Sing Me a Song While I Wait (2016), som markerte en retur til Bhutan. Du kan nå glede deg til europeisk premiere på hans siste film, Looking for a Lady With Fangs and a Moustache (2021), under årets Film fra Sør-festival.