Joana Hadjithomas & Khalil Joreige

Det libanesiske kunstnerparet er Oslo-aktuelle i forbindelse med Oslo Kunstforenings utstilling «Beirut, Beyrut, Beyrouth, Beyrout». Vi viser fem av filmene deres og får også besøk av Joreige søndag 8. april.

Mann og kvinne i gate.

Joana Hadjithomas og Khalil Joreige.

Joana Hadjithomas og Khalil Joreige er i dag bosatt i Frankrike, men kommer begge fra Libanon og verkene deres er uløselig knyttet til hjemlandet. Kunstnervirket tvang seg frem som en konsekvens av det å leve i et land så herjet av konflikter og krig. Uten formell kunstutdannelse var det ved å fotografere ruinene av Beirut at de trådte inn på kunstscenen. Siden har de jobbet i en rekke formater, ikke bare fotografi, men også installasjoner, video og film, både fiksjon, dokumentar og hybride former.

Felles for verkene deres, uavhengig av medium, er at de utforsker, og ofte svært personlig, Libanons historie og menneskets forhold til bilder og minner. Selv definerer de seg selv som «researchere».

Hadjithomas og Joreige arbeider har blitt presentert ved en rekke biennaler, museum og kunstgallerier, og på filmfestivaler, deriblant i Un Certain Regard-programmet i Cannes. I fjor mottok de den prestisjetunge Marcel Duchamp-prisen etter et prosjekt på Pompidou-senteret. Hadjithomas og Joreige er også involvert i opprettelsen av Cinemateket i Beirut.

Artist Talk

Søndag 8. april kl. 18.00 møter Khalil Joreige den franske regissøren og designeren Nelly Ben Hayoun til en samtale her på Cinemateket. Hayoun er i Oslo i forbindelse med serien All Borders Are Temporary, der hennes film International Space Orchestra vises sammen med blant annet Hadjithomas og Joreiges film The Lebanese Rocket Society.

Om utstillingen

I gruppeutstillingen «Beirut, Beyrut, Beyrouth, Beyrout» ved Oslo Kunstforening møter Norden Midtøsten. Utstillingen fremhever og stiller spørsmål til et sosiopolitisk komplekst samfunn og dets historie, og gjør dette med skarphet, alvor, sorg og humor. Tittelen peker mot det kulturelle mangfoldet som Libanon, og hele Midtøsten, representerer – med lange tradisjoner av å være en flerkulturell og mangespråklig region.

Kunstscenen i Beirut er variert, tilgjengelig og inkluderende. Diskusjonen om kunst, kunstens plass i samfunnet, og hvordan man skal forholde seg til kunstverdenen er stadig nærværende her. Det er høyt under taket. Det pågår en sterk spørsmålsstilling av verdier. Gjennom å stå med den ene foten i Midtøsten og den andre i Europa, ikke ulikt Libanons historie, blir denne spørsmålsstillingen en naturlig ingrediens i alle samtaler.

Utstillingen inkluderer verk av: Mounira Al Solh, Monira Al Qadiri, Ziad Antar, Ali Cherri, Ahmad Ghossein, Joana Hadjithomas og Khalil Joreige, Lamia Joreige, Mazen Kerbaj, Stéphanie Saadé, Lucien Samaha, Helle Siljeholm, Suha Traboulsi, Raed Yassin og Akram Zaatari. Utstillingen er kuratert av Marianne Hultman og Ýrr Jónasdóttir med Birta Guðjónsdóttir og produsert i samarbeid med Ystad konstmuseum i Sverige og Listasafn Íslands på Island og er støttet av Nordisk kulturkontakt.

«Beirut, Beyrut, Beyrouth, Beyrout» vises i perioden 15. mars til 29. april. Les mer på oslokunstforening.no

Samarbeids­partnere

Filmserien er et samarbeid med Oslo Kunstforening og TrAP (Transnational Arts Production).