Forskrekket kvinne i vinterlandskap (grønntonet).

White Paradise

Eventyrlig tsjekkoslovakisk stumfilmklassiker med levende musikkakkompagnement.

Vi har alle et forhold til jenta i skogen i den tsjekkoslovakiske favoritten Tre nøtter til Askepott. White Paradise er ikke et eventyr som sådan, men et romantisk og spennende melodrama med klare Askepott-trekk om en annen jente i en annen skog.

Nina er en snill, kreativ og foreldreløs ung kvinne som bor langt ute på landsbygda og jobber ved vertshuset til sin verge, den usympatiske og griske Jakub. På julaften drømmer hun seg bort og et uhell skjer, og Nina rømmer inn i vinterskogen. Der vandrer også Ivan rundt. Han er uskyldig dømt og har rømt fra fengselet for å komme seg hjem til sin syke mor med medisin. Samtidig står et juletre i skogen, dekket med levende lys.

I rollene som Nina og Ivan finner vi Anny Ondra og Karel Lamač, som også er filmens regissør. Sammen med filmfotograf Otto Heller og manusforfatter Václav Wasserman ble de regnet som et sentralt firkløver i tidlig tsjekkoslovakisk film.

Anny Ondra hadde trosset foreldrene og flyttet sammen med kjæresten Karel Lamač som tenåring, fast bestemt på å jobbe som skuespiller. Forholdet tok slutt etter noen år, men de beholdt vennskapet og fortsatte samarbeidet, gjennom produksjonsselskapet Ondra-Lamač Film. De to laget blant annet Der erste Kuß, Die von Rummelplatz og Klein Dorrit sammen. Anny jobbet også i Storbritannia og var Alfred Hitchcocks første blondine, med roller i The Manxman og ikke minst Blackmail (1929). Lamač skal etter sigende ha dødd i Ondras armer i 1952. Da hadde han regissert over 100 filmer, fiksjon så vel som dokumentarfilm, både i Tsjekkoslovakia, Østerrike, Tyskland, Nederland og Storbritannia, i tillegg til å virke som journalist, oversetter, foreleser og mye mer.

Otto Heller regnes som den viktigste filmfotografen i Tsjekkoslovakia frem til den andre verdenskrigen, da han og Lamač forlot landet etter nazistenes angrep i 1938. White Paradise er et godt eksempel på kvaliteten i Hellers arbeid og oppviser noen helt utrolig flotte scener, blant annet en nydelig og elegant dagdrømsekvens. Heller fikk etter hvert britisk statsborgerskap og fortsatte karrieren der, og er kanskje mest kjent for arbeidet i filmer som The Ladykillers, Richard III, Peeping Tom og The Ipcress File.

White Paradise ble en stor suksess da den ble sluppet på kino i 1924, og vakte også oppsikt utenfor Tsjekkoslovakias grenser. Filmen ble restaurert av Det tsjekkiske filmarkivet i 2016 og det er den restaurerte utgaven som vi viser denne kvelden.

Lamač hadde store planer for fargebruken i filmen, som både er tintet og tonet. Sammen med laboratorieassistenten Frantíšek Rubáš skapte han det nydelige fargespekteret i filmen. Solscenene fra fjellet er gule, kvelds- og nattscenene er blå, ved solnedgangen ser vi en kombinasjon av blått med rosa elementer, interiørscener med oljelamper er oransje og tillegg finner vi andre fargeeffekter. Resultatet er en nydelig og stemningsfull julefilm som passer for hele familien! Cinematekets pianist Kjetil Schjander Luhr akkompagnerer filmen.

Visningen er et samarbeid med Den tsjekkiske ambassaden. Det serveres forfriskninger før filmen i foajeen. 

Teknisk informasjon om filmen White Paradise
Attributt Verdi
Spilletid 1t 13m (73 minutter)
Originaltittel Bílý ráj
Produsert Tsjekkoslovakia 1924
Regi Karel Lamač
Medvirkende

Karel Lamač, Anny Ondra, Vladimir Majer, Josef Rovensky

Tale Stum
Tekst Engelsk
Aldersgrense 6 år
Visningsformat DCP
Bildeformat 1.33:1
1.33:1

Forestillinger

  • Søndag 10.12.2023 18:30 Lillebil  

    Kjetil Schjander Luhr spiller til filmen. Tsjekkias ambassade serverer forfriskninger før filmen.

Samarbeids­partnere

Den tsjekkiske ambassaden