Kvinne med sjal ser fortvilet på en mann.

Vredens druer

John Fords episke saga fra Den store depresjonen, basert på John Steinbecks roman.

Denne episke skildringen av depresjonstidens Amerika bygger på John Steinbecks roman om familien Joad, som sammen med hundretusener andre små gårdbrukere («the Okies») ble fordrevet av dem som eide jorda og startet en folkevandring til California – lokket av mulighetene for arbeid som fruktplukkere. Men frukteiernes arbeidspolitiske metoder drev dem ut i ny elendighet.

Familien Joad forsøker å holde sammen når deres eksistens trues, og gjennom deres historie settes «den lille mann» og familieverdier opp mot den hensynsløse maktbruken til det kapitalistiske systemet. Det er en kjernesunn og sentimental fortelling, men fabelaktig som film, og vakkert fotografert av Gregg Toland som etter dette var med på å skape det banebrytende mesterverket Citizen Kane av Orson Welles.

Da Steinbecks bok kom i 1939 vekket den raskt oppsikt og ble omtalt som et mesterverk. Rettighetene til den Pulitzer-vinnende romanen ble kjøpt av Darryl F. Zanuck hos 20th Century-Fox, som selvsagt lot John Ford – studioets største navn – regissere filmen. Ford vant Oscar for beste regi og Jane Darwell for beste kvinnelige birolle, mens Henry Fonda var nominert for beste mannlige hovedrolle. 

Teknisk informasjon om filmen Vredens druer
Attributt Verdi
Spilletid 2t 9m (129 minutter)
Originaltittel The Grapes of Wrath
Produsert USA 1940
Regi John Ford
Medvirkende

Henry Fonda, Jane Darwell, John Carradine

Tale Engelsk
Tekst Norsk
Aldersgrense 12 år
Visningsformat 35mm
Bildeformat 1.37:1
1.37:1

Forestillinger

  • Onsdag 10.04.2024 18:30 Tancred  
  • Torsdag 11.04.2024 21:00 Lillebil