To menn, en ung og en litt eldre, kikker mot noe, en av dem har en pistol.

To mistenkelige personer

En av Tancred Ibsens beste filmer, som ble forbudt for offentlig visning. 

Kommende forestillinger

  • Tirsdag 27.02.2024 18:30 Kjøp

    Innledning ved advokat Jon Wessel-Aas.

Se alle forestillinger

En sensommerdag i 1926 forsøkte to lensmenn på Ringerike å arrestere to skapsprengere og ransmenn. Lensmennene ble drept, og dobbeltmordet utløste en stor forbryterjakt. Denne mediesensasjonen ble i 1933 til romanen “To mistenkelige personer” av Gunnar Larsen. En roman som i 1950 dannet grunnlaget for Tancred Ibsens mest vellykkede film etter krigen. Både roman og film er en usentimental skildring av forbryterjakten.

To mistenkelige personer innehar en helt spesiell plass i norsk filmhistorie. Allerede under innspillingen tok en av de to forbryterne fra 1926 kontakt med myndighetene. Formålet var å stoppe filmen. Det lyktes også. Først i Oslo byrett og deretter i Høyesterett ble filmen forbudt for offentlig visning. Dette medførte et stort økonomisk tap for produksjonsselskapet Norsk Film AS.

Dommen mot To mistenkelige personer har intet sidestykke i Europa, og står sentralt i norsk rettsliv når det gjelder personvern. Dessverre gikk man litt vel langt i sin iver etter å beskytte den unge forbryteren «Gustav», som i filmen langt på vei blir rehabilitert, og framstår som alt annet enn en forherdet dobbeltdrapsmann.

Styret i Norsk Film AS vedtok i 1988 å oppheve visningsforbudet av filmen, som tidligere kun hadde vært vist ved helt spesielle anledninger. Visningen på Cinemateket 4. mars 1988 kunne således regnes som en lenge forsinket «premiere».

Innledning

Jon Wessel-Aas innleder til visningen av To mistenkelige personer.

Jon Wessel-Aas er advokat med møterett for Høyesterett, i Advokatfirmaet Glittertind, og han har siden 2020 vært leder av Den Norske Advokatforening. Wessel-Aas har særlig arbeidet med medierett, ytringsfrihet, personvern, opphavsrett og menneskerettigheter. Han har også forfattet en rekke bøker og bokbidrag innenfor de samme fagfeltene.

Visningen er et samarbeid med Det norske filmakademiet. 

Teknisk informasjon om filmen To mistenkelige personer
Attributt Verdi
Spilletid 1t 41m (101 minutter)
Produsert Norge 1950
Regi Tancred Ibsen
Medvirkende

Peter Lindgren, Ivar Svendsen, Britta Lech-Hanssen, Bjarne Andersen, Bjarne Bø, Kari Diesen

Tale Norsk
Tekst Utekstet
Aldersgrense 15 år
Visningsformat 35mm

Forestillinger

  • Tirsdag 27.02.2024 18:30 Lillebil Kjøp

    Innledning ved advokat Jon Wessel-Aas.

Se mer av