Et fugleskremsel, en løve, en jente og en blikkboksmann.

The Wizard of Oz

Judy Garlands debutfilm er en klassiker med tidløs sjarm og et viktig referansepunkt innen populærkulturen.

Trollmannen fra Oz var hovedrolleinnehaveren Judy Garlands gjennombruddsfilm. Den er basert på en bok av L. Frank Baum, men det var filmen som gjorde eventyrlandet Oz og alle dets rare innbyggere til kulturelle arketyper. I ettertid har historien vært til inspirasjon for både George Lucas’ Star Wars og David Lynch’ Wild at Heart, og filmen er fremdeles en klassiker med tidløs sjarm og et viktig referansepunkt innen populærkulturen.

We’re not in Kansas anymore!

Garland spiller lille Dorothy, som når hunden hennes Toto trues med en tidlig død, ønsker seg til et sted bakenfor regnbuen - og havner der. I Oz blir hun tatt i mot som en heltinne (ved ankomst tar hun nemlig knekken på den onde heksen fra Øst), men snart er idyllen over. En annen heks, som er like ond som den første, har blinket seg ut Dorothys rubinrøde sko og dreper gjerne for å få kloa i dem. Dorothy lengter hjem til trygge Kansas, og den eneste som kan hjelpe henne er Trollmannen. Dorothy legger i vei for å finne ham, i følge med tre andre som også savner noe de gjerne skulle hatt.

Turbulent innspilling

Innspillingen av Trollmannen fra Oz var ganske turbulent. Victor Fleming er den som krediteres som filmens regissør, men det var faktisk hele fem (!) involvert. Fleming tok over etter at George Cukor, Norman Taurog, Richard Thorpe og King Vidor, som slett ikke var noen amatører, fikk fyken. Alt bråket til tross, da filmen gikk opp på kino, ble den en durabelig suksess.

Teknisk informasjon om filmen The Wizard of Oz
Attributt Verdi
Spilletid 1t 41m (101 minutter)
Originaltittel The Wizard of Oz
Produsert USA 1939
Regi Victor Fleming
Skuespillere

Judy Garland, Frank Morgan, Ray Bolger, Bert Lahr, Jack Haley, Billie Burke

Tale Engelsk
Tekst Utekstet
Aldersgrense 6 år
Visningsformat 35mm
Bildeformat 1.37:1
1.37:1

Se mer av