En kvinne ser seg i speilet.

The Earrings of Madame de...

Et par øredobber som stadig bytter eier er utgangspunkt for denne historien om ulykkelig kjærlighet, som regnes som en av Max Ophüls’ beste filmer.

Louise selger i smug et par øredobber hun har fått av sin ektemann for å betale gjeld hun har opparbeidet med sin overdådige livsstil. Ektemannen kjøper øredobbene igjen, men denne gangen gir han dem til sin elskerinne, som så kvitter seg med dem slik at de havner hos en baron som deretter ved en tilfeldighet møter Louise… og slik fortsetter det. Øredobbene er sentrum i et virvar av økonomiske og kjødelige relasjoner som stadig blir mer dramatiske og omfattende.

Ophüls’ eleganse

Max Ophüls var kjent for sin elegante stil og filmene hans har inspirert regissører som Stanley Kubrick og Paul Thomas Anderson. Fantastisk og luksuriøs scenografi ble filmet med tracking shots, imponerende dolly-bruk og andre utspekulerte kamerabevegelser. Til tross for denne ekstravagante stilen var tematikken enkel og ofte den samme i filmene: Lykken er kort, om den i det hele tatt fins? Kanskje den bare er en illusjon.

Madame de…?

Filmen er basert på en roman skrevet av Louise de Vilmorin fra 1951, men handlingen i både romanen og filmen er lagt til La belle époque (tiden mellom den fransk-prøyssiske krig og første verdenskrig). Forfatteren holdt sine hovedkarakterers etternavn hemmelig, slik skikken i denne sjangeren ofte var på slutten av 1800-tallet for å alludere til at historien var sann og at det dreide seg om ekte hendelser, og Ophüls valgte å følge opp dette i filmen. Ved flere anledninger er vi på nippet til å få vite navnet, men så drukner det i lyden av en vogn som kjører forbi eller annet støy, maskert på Ophüls’ sedvanlige elegante vis.

Nyrestaurert kopi

Filmen ble nylig restaurert av filmselskapet Gaumont og presentert i klassikerprogrammet i Cannes i 2017 i forbindelse med at det var 100 år siden skuespiller Danielle Darrieux ble født. Darrieux var allerede kjent da hun fikk rollen som Louise, men hennes gode forhold til regissøren fikk henne til å virkelig blomstre her. Transformasjonen hennes fra frivol og skjødesløs overklassekvinne til gresk tragedie-heltinne i The Earrings of Madame de… er en skuespillerprestasjon av de sjeldne. Legg også merke til den kjente neorealisme-regissøren Vittorio de Sica i rollen som baronen.

Teknisk informasjon om filmen The Earrings of Madame de...
Attributt Verdi
Spilletid 1t 45m (105 minutter)
Originaltittel Madame de…
Produsert Frankrike 1953
Regi Max Ophüls
Medvirkende

Charles Boyer, Danielle Darrieux, Vittorio De Sica

Tale Fransk
Tekst Engelsk
Aldersgrense 12 år
Visningsformat DCP
Bildeformat 1.37:1
1.37:1

Se mer av