Japanske samuraier.

Syv samuraier

Akira Kurosawas storslagne actioneventyr!

Bakgrunnen for Kurosawas idé om å lage Syv samuraier var tilstanden i den japanske samurai-genren «jidai-geki». Den var glidd ut i det klisjéaktige, der dueller, krig og blod var blitt det eneste innholdet. Kurosawa ville med bakgrunn i den klassiske samurai-tematikken lage et moderne mysteriespill med vekt på de moralske aspektene. Der den vanlige konflikten i samurai-filmene lå i spennet mellom kjærlighet og plikt, fokuserte Kurosawa på konflikten mellom det virkelige livet og idéenes verden.

Historien er lagt til 1600-tallet. En liten landsby har i flere år ved innhøstingstider blitt angrepet og plyndret av røverbander. Bøndene har etter hvert sett seg lei på dette ritualet. De bestemmer seg for å leie samuraier for å få hjelp til å snu historiens skjeve gang. Men fattige som de er, kan de bare tilby ris som betaling. Bøndene har ikke hellet med seg før de treffer den elegante og vise gamle samuraien Kambei, som blir rørt av at de vil ofre risen sin og selv bare sitte igjen med kornrester. Den forbilledlige Kambei begir seg så på leting etter medhjelpere. Han setter sammen en slagkraftig gruppe samuraier av alt fra erfarne kampbrødre til en ung, perfeksjonistisk lærling. Kambei viser også sin taktiske kløkt ved å plukke ut en av samuraiene mer for sin humoristiske sans enn hans evner til å slåss.

Sjeldent godt karakterstudie

Ettersom Syv samuraier er en av filmhistoriens mest storslagne actioneventyr, er det lett å glemme at den også er et svært velformulert menneskelig drama. Filmen er et sjeldent godt karakterstudie, hvor vi etter hvert finner ut at hver og en av de syv samuraiene deltar i kampen om landsbyen av personlige grunner. Og deres motiver er det som gjør dem sympatiske og interessante. Et annet vesentlig poeng for Kurosawa har vært å vise at for bøndene er det egentlig liten forskjell på røverne og samuraiene. De har hele tiden blitt frarøvet avlingene sine, det ene året av røvere, en annen gang av samuraier på krigstokt. Slik bringer han problematikken over i idéenes verden: Hva er forskjellen på det gode og det onde i et samfunn? Og hva er det som skaper denne forskjellen?

Teknisk informasjon om filmen Syv samuraier
Attributt Verdi
Spilletid 3t 24m (204 minutter)
Originaltittel Shichinin no samurai
Produsert Japan 1954
Regi Akira Kurosawa
Medvirkende

Toshiro Mifune, Takashi Shimura, Kuninori Kodo, Yoshio Inaba, Isao Kimura

Tale Japansk
Tekst Dansk
Aldersgrense 12 år
Visningsformat 35mm
Bildeformat 1.33:1
1.33:1

Forestillinger

  • Fredag 02.06.2023 19:00 Tancred  
  • Tirsdag 06.06.2023 18:00 Lillebil  
  • Onsdag 07.06.2023 18:30 Tancred