Mann som ligger på bakken og holder et kjøttbein.

Sult

Hamsuns roman som film, teater og tegneserie.

I forbindelse med at Riksteatret i vinter setter opp Sult av Knut Hamsun, viser vi Henning Carlsens legendariske filmatisering av romanen.

Å skulle filmatisere Knut Hamsuns glitrende debutroman fra 1890, en bok som i stor utstrekning består av indre monologer, må ha fortonet seg som et ambisiøst, for ikke å si umulig, prosjekt. Men Henning Carlsen har klart å lage en film som på ingen måte lider av å være annenrangs i forhold til boka – faktisk fungerer Sult helt utmerket som film, og ikke bare som en interessant adapsjon. Mye av dette kan tilskrives Carlsens estetiske grep. Han klarer blant annet med overeksponerte svart/hvitt-bilder å mane fram en tilstand av desperasjon, nød og sult, en teknikk som tidligere ble brukt av Alain Resnais i filmen I fjor i Marienbad. Undervurderes skal heller ikke den svenske skuespilleren Per Oscarsson, som helt mesterlig gjenskaper Hamsuns romankarakter på lerretet. Dette er en liten bragd av en film!

Før filmen inviterer vi i samarbeid med Riksteatret til en samtale om hvordan filmen har inspirert regissør Anders T. Andersen og tegneserieskaper Martin Erntsen i deres arbeid med å lage teater og tegneserie av Hamsuns klassiker. Samtalen ledes av Mode Steinkjer, kulturredaktør i Dagsavisen.

Teknisk informasjon om filmen Sult
Attributt Verdi
Spilletid 1t 50m (110 minutter)
Produsert Danmark/Sverige/Norge 1966
Regi Henning Carlsen
Skuespillere

Per Oscarsson, Gunnel Lindblom, Henki Kolstad

Tale Svensk og norsk
Tekst Utekstet
Aldersgrense 9 år
Visningsformat 35mm

Samarbeids­partnere

Se mer av